Bildgåtan november 2016

Gåtan 17/11 - 15/12: Var är vi nu?

bildgåtan

Så här kunde det se ut i Sverige 1980. Café, bibliotek, skoaffär och många andra butiker. Det var innan köpladornas tid. Känner du igen platsen och bilarna? Fotografen tog bilden i oktober 1980. Svar till redaktionen@spoca.se och du, lycka till!

2017-01-13. Javisst är bilden tagen i Älvsjö och det är faktiskt min far som knäppte den.

Björn Andersson: Svar på bildgåtan november: Älvsjö, Johan Skyttes väg / Älvsjövägen.

Bo Martin: Lätt som en plätt. Älvsjö, korsningen mellan Älvsjövägen och Johan Skyttes väg.

Anders Hed: Johan Skyttes väg, Älvsjö tror jag att det är Caféet kanske till och med kan ligga kvar där.

Anders Jonsén: Platsen är i Stockholm Älvsjö närmare bestämt postort Solberga med Cafè Älvgården i hörnet Älvsjövägen och Johan Skyttes väg samt bilen i förgrunden en WV 1300 och i korsningen väntande på grön ljus en WV transporter el.buss, bredvid en Mercedes 190 ljusblå med varselljus gula, vidare på Johan Skyttes väg en brun Volvo 244 75a ,bakom en 140 serien Idag är det en Pizzeria där, tidigare en del olika restaurang typer ,trädet utanför är fullvuxet idag utan dess träskydd runt som på bilden .

Ulf Wittblad: Novembers bildgåta är kanske nuvarande Sportbaren Elfsgården i Älvsjö? Älvsjövägen 5.

Lasse Cedlén: Bilden tagen i Älvsjö, Stockholm. En VW 1500, 1600 och en VW buss LT plus två Volvo 140.

Gösta kastensson: Hej, jag tror det är i Älvsjö, Älvsjövägen/Johan Skyttesväg. Älvgården är i dag restaurang/bar Hälsningar Gösta Kastensson.

Mats Karlson, Insjön: Bilden är tagen i Älvsjö. Man ser Café Älvgården som numera heter Kvarterskrogen Nya Älvgården och ligger på Johan Skyttes väg 202 i Älvsjö. Bilen närmast kameran ser ut att vara en Volkswagen bubbla 68-69. Det två bilarna som står vid övergångsstället på Älvsjövägen är en VW pickup T3 och den andra ser ut att vara en VW Typ 4. De två bilarna i högra kanten av bilden representerar Sverige. En tidig Volvo 240 75-78 och den bakom representerar en sen modell av 140 serien, 1973 närmare bestämt.

Gösta Stenmark, Sveg: Svar; Johan Skyttes väg 202, Älvsjö.

Lasse Älfvåg: Nu är vi i Älvsjö, på andra sidan Järnvägen jämfört med Stockholmsmässan, där Magelungsvägen går över i Älvsjövägen. Caféet visar sig idag vara någon form av Sportsbar. Fotografen har fångat några trevliga Folkvagnar i gatukorsningen. Bubblan (Typ 1) ser ut at vara av årsmodell -70, -71 eller -72 och heter antagligen 1302 L. Den vita bussen (ser f ö ut att vara en varubuss med täckta sidor) är ju så gott som ny 1980; modellen presenterades -79 och var de första produktionsåren fortfarande luftkyld. Tror att det var -83 som de utrustades med "wbx", Wasserboxer-pannkakan. Modellen heter fortfarande Typ 2, med tillbeteckningen T3 för att indikera den tredje modellen av Typ 2. Den tredje Folkan, är just den tredje VWn, nämligen Typ 3, svår att avgöra om detta är en Variant (kombi) eller en Fastback men jag tycker taklinjen ser relativt rak ut så i mina ögon är det en Variant. 1600 bör den heta. På andra sidan korsningen till höger i bild står en tidig Volvo 242 eller 244 och bilen bakom den är så pass överexponerad att den är svårt att urskilja, men skulle kunna vara en Volvo 145, men kan lika bra vara en Simca 1100.

Christian Forsbäck: Detta borde vara från Älvsjö, korsningen Älvsjövägen/Johan Skyttes väg. Passerade där senast i morse och i hörnet ligger en restaurang som fortfarande heter Älvgården tror jag. Bilarna är jag dock dålig på men det är väl ett par VW och en Volvo i alla fall.

Bildgåtan oktober 2016

Gåtan 20/10 - 15/11: Känner du igen platsen?

bildgåtan

Bilden är tagen 29 april 1978, kallt och blåsigt var det. Känner du igen platsen, bilarna och byggnaderna? Svar till redaktionen@spoca.se och lycka till.

2016-11-17. Som många har svarat så är platsen Stortorget i Helsingborg, en trevlig stad som vi gärna besöker.

Calle Svensson: Bilden tror jag är från Helsingborg, nedanför Kärnan.

Johan Sagner: Ser jag ej fel är det Stortorget i Helsingborg utanför hotell Mollberg och med gamla hamnhuset i fonden.

Sten Sundström: Ja, Stortorget Helsingborg. Grand Hotell bakom flaggstängerna o Sparbankshuset nere på hörnan. Killbergs bokhandel mellan dem. Lotsutkiken nere vid vattnet. Hefoma (Helsingborgs Fotomagasin) till vänster. Bilarna: Kanske en Peugeot, en SAAB eller Simca, en Volvo, Renault 12, VW typ 1, Ford, Mercedes, Volvo, o på höger sida en Volvo. Resten är svåra att urskilja frånsett den vita VW:n typ 1.

Per Mauritzson: Bilden är tagen i Helsingborg och platsen är Stortorget.

Längst ner i husraden till vänster ligger SEB-banken, litet närmare från den, finns Killbergs bokhandel. Hitom den ligger Grand Hotell.

Parkering mitt på torget ser ung. ut nu som då, men med skillnaden att man kan snedparkera i två rader mitt emot varandra.

Bilen längst t.v. är en Saab 99, intill den troligen en Fiat. Den gula är en Renault R12, t.h. om den en folkvagn. Sedan kommer två Mercor av olika modell och längst ner i den raden en vit Volvo kombi. Till höger i bild står en Volvo sedan.

Den vita tullbyggnaden syns i bildens bakgrund. Den blev senare terminal för Sundsbussarna och är så fortfarande.

Janne Warg: Detta måste vara nedanför Kärnan i Helsingborgs centrum.

Per Stureson: Det är Stortorget i Helsingborg, Grand Hotel, bilden tagen nedan Kärnan mot Helsingör, stationen i bakgrunden.

Håkan Lindberg: Jag gissar Helsingborg Stortorget nedanför Kärnan Grand Hotel syns till vänster med flaggor på fasaden.

Bertil Olsson: Jo, i Helsingborg på Sundstorget och med Hotell Mollberg i mitten av bilden. Hotellet har gett namn åt Sveriges bästa kaffe, Zoégas Mollbergs blandning.

Patrik Ohlsson: Bilden föreställer Stortorget i Helsingborg, nedanför Kärnan, med Grand Hotel på vänster hand. Bland bilarna som syns på bilden finns en Austin Allegro, en VW-bubbla, en Ford Granada, en Renault 12, en Volvo 145, en Merca 280, en snutt av en Peugeot 504 och kanske en Fiat 124. Året skulle kanske kunna vara 1978?

Bildgåtan september 2016

Gåtan 15/9 - 15/10: I vilken stad är bilden ifrån?

bildgåtan

Vi gissar att bilden är från 1970- talet. Kvinnan i rött har precis upptäckt fotografen. Till vänster skymtar ett konditori, kan det finnas kvar? Men var är vi? Skicka ditt svar till redaktionen@spoca.se och du! Lycka till.

2016-10-17. Många har gissat på Strängnäs och det stämmer bra

Isak Edman: Bildgåtan föreställer Strängnäs. Konditoriet finns kvar.

Jonas Ögren: Hej jag såg er bild från 70talet och kvinnan går i Strängnäs. Kyrkan i bakgrunden är Strängnäs Domkyrka.

Tommy Classon: Strängnäs och Schelins Konditori på Gyllenhielms gata nedanför domkyrkan. Vet faktiskt inte om det finns kvar ? Kan inte vara så längesen det försvann. Jo, har fikat där många gånger!

Andreas Uddling: Gatan är åtminstone bortanför torget vid damen Gyllenhielmsgatan i Strängnäs!! Kondiset "Schelins" finns kvar om än i ny regi, men inte skoaffären. Iaf inte på den platsen! Eftersom jag inte är urinnevånare vet jag inte om det är "den" skoaffären som idag finns på annan plats... MEN, svaret på frågan är alltså -vi är i Strängnäs, beviset om inte annat är Domkyrkan i bakgrunden, den ligger kvar på samma plats, med samma namn och samma ägare/brukare och samma verksamhet sedan 1200-talet!

Mattias Boivie: Staden är Strängnäs med domkyrkan i fonden.

Lennart Johansson: Hej, bilden är från Strängnäs och visar domkyrkan. Staden där Gustaf Wasa valdes till Sveriges Konung.

Stig Lyster: Staden är Strängnäs, konditoriet är Schelins alldeles intill gamala hotell Rogge.

Anders Svenfelt: Bilden är från Strängnäs och Gyllenhjelmsgatan, med domkyrkan i bakgrunden där Karl IX ligger begraven. Anledningen att jag vet detta är främst p.g.a. att nämnde konung grundade den ort i Finland där jag vuxit upp.

Lasse Älfvåg: Kyrkan ligger högt och är stor; bör vara Strängnäs.

Bildgåtan augusti 2016

Gåtan 19/8 - 15/9: Var är bilden tagen?

bildgåtan

Hit till Jungfrugatan 18 kom Ted och Kenneth Gärdestad sommaren 1971 för att få ett skivkontrakt.

Här hade Stikkan Andersson sitt bolag Sweden Music. De möttes av Benny Andersson som lyssnade på deras inspelade band. Benny Andersson lär ha skinit upp som en sol.

När han pratat med Björn Ulvaeus och Stikkan Andersson fick Ted och Kenneth sitt skivkontrakt.

Vid skivinspelningen fanns i kören Agneta Fältskog och Anni-Frid Lyngstad och tekniker Michel B Tretow, kärnan i ABBA, och Lena Andersson och Gitarristen Janne Schaffer.

Resten är Svensk musikhistoria med låtar som - Jag vill ha en egen måne - jag kan åka till - där jag kan glömma att du lämnat mig.

Sol, vind och vatten är det bästa som jag vet, men det är på dig jag tänker i hemlighet.

Frågan är var ligger platsen? Är det i Skara? Stockholm? eller Göteborg? Skicka ditt svar till redaktionen@spoca.se

2016-09-15. Javisst är det Stockholm.

Bengt Dieden: Bilden är tagen på Östermalm i Stockholm.

Gösta Kastensson: Hej, det är Jungfrugatan 18 i Stockholm, där har man gått många gånger. Jobbade i slutet på -50 talet på Jungfrug. 48 i Radiohörnans serviceverkstad bakom brandstationen.

Ragge Jagero: Visst, det är Jungfrugatan 18 i Stockholm. Stikkan hade även sitt kontor där.

Reimer Thomsson: Det är Stockholm.

P-A Johansson: Stockholm.

Bildgåtan juli 2016

Gåtan 14/7 - 15/8: Vad föreställer bilden?

bildgåtan

Vilket årtionde är bilden ifrån och vad pågår här? Känner du igen bilen? Ett utförligt svar uppskattas, mejla det till redaktionen@spoca.se

2016-08-19. Som många har svarat så är det mycket riktigt Comfort Racing Amazonen och troligtvis Bertil Tingman och Slim Borgudd i den ljusa overallen. Och visst satt det en dragkrok där bak. Du kan läsa mer om Comfort Amazonen här.

Bengt Dieden: Bilden föreställer Slim Borgudds Volvo Amazon 123 GT. Om jag minns rätt hade bilen dragkrok.

Andreas Uddling: Tja, dåförtiden var jag inte direkt "på" , men visst är det motorkoll på Comfort Racing-Amazonen som även figurerade i C-R-reklambilder...

Reimer Thomsson: Bilden är från 70-talet Volvo Amazon 123 GT och de ställer in förgasarna.

Per Sturesson: Det är från 70-talet, Slim Borgudd i depån på Anderstorp med sin Comfort Amazon 123 GT. Det måste vara 1976 eller 77.

Sebastian Zeb Wrethagen: Apropå Comfort Amazonen så var det ingen 123 GT utan Berra Tingmans gamla blyertsgrå suramazon på 75 hk som fick bli racerbil om jag inte minns fel.

Bildgåtan juni 2016

Gåtan 15/6 - 15/7: Vad föreställer bilden?

bildgåtan

Vad har vi fotograferat denna gång? Det känns som en riktig utmaning. Lycka till och mejla ditt svar till redaktionen@spoca.se

2016-07-15. Tack för många fina svar. Rätt är Cadillac 452 D - V16 - Årsmodell 1934. År 1934 tillverkade Cadillac 56 bilar med V16 motorer och med denna karosstyp är fem stycken tillverkade varav tre kända exemplar har överlevt.

Bengt Dieden: Syns direkt vad det handlar om, Cadillac V16. Förmodligen Anders Läcks senaste.

Mats Karlsson: Cadillac V16 1930.

Knut Andersen: Motoren er en 1930s Cadillac 452 cui, OHV 16-cylinder 45-degree vee engine.

Lennart Johansson: Strömfördelaren på Cadillac’s 16 cylindriga motor på 30: talet.

Olle Jepsson: Jag tycker det ser ut som en Cadillac V12:a från 30-talet. Snygga motorer.

Bildgåtan maj 2016

Gåtan 13/5 - 15/6: Vad berättar bilden?

bildgåtan

Vad har fotografen fångat denna gång? Platsen, föremålen och vad skymtar i bakgrunden? Lycka till och mejla ditt svar till redaktionen@spoca.se

2016-06-15. Det är mycket riktigt giraffkranarna på Beckholmen i Stockholm. Läs några av svaren nedan.

Erik Sundblad: Hej, bilden föreställer den stora torrdockan på Beckholmen i Stockholm, de två kranarna är målade av en konstnär, var avsedda att skrotas i den pågående upprustningen av varvet och dess omgivningar men har lyckligtvis kunnat bevaras på sin ursprungliga plats.

Gösta Kastensson: Det är från dockan på Beckholmen och giraffkranarna. I bakgrunden Stadsgården och till väster på bilden Viking Line terminalen.

Bildgåtan april 2016

Gåtan 14/4 - 15/5: Vad föreställer bilden?

bildgåtan

Har du sett detta fordon någon gång och i så fall vad föreställer bilden. Bilden är tagen utanför det så kallade Fordhuset i Stockholms frihamn. Mejla ditt svar till redaktionen@spoca.se lycka till.

2016-05-13. Rätt svar är Volvo Duett från 1966, en Televerksduett som har bytt färg från Televerksorange till en härlig vinröd kulör. Noggranna läsare har påpekat att tidigare artikel finns. Några av svaren kommer här.

Lennart Granlund: En Volvo Duett.

Tommy Hansson: Bilen är tveklöst en Volvo Duett 445 eller 210. Uppenbarligen en bild tagen i nutid med hänsyn till det moderna typsnittet och ordalydelsen på reklamen samt att företaget existerar på Lidingö idag. Enskilda karossmakare t.ex. Valbo började göra påbyggnader på leveranschassin runt 1950. När Volvo upptäckte vilken marknad det fanns för dessa populära skåpvagnar tog man själva upp tillverkningen 1953 under beteckningen 445. Den glasade varianten fick tjänstgöra som arbetshäst på firmorna under veckan och blev sedan familjebil utanför arbetstid under helgerna - dvs två bilar i en, därav namnet Duett. Bilen moderniserades under åren och i samband med B18 motorns intåg jämte den hela framrutan fick bilen beteckningen P210, vilken tillverkades till 1969, då den skulle efterträdas av Volvo 145 Express. Denna har dock inte lämnat lika djupa spår i den svenska folksjälen som Duetten. Vem minns inte de otaliga Tele-Duetterna, SJ, Polisen, samt som servicebilar på oändligt många företag och verkstäder.

Lars Jangbeck: Volvo Duett 1966.

Calle Bergström: Skulle tro att det är en gammal televerksduett som renoverats o används som reklam för firman ifråga. På den tiden talade man ej om media på samma vis som nu.

Anders Holmberg: Bilden föreställer en Duett.

Ove Fröding: Volvo Duett.

Bildgåtan mars 2016

Gåtan 17/3 - 15/4: Vad föreställer bilden?

bildgåtan

Sommaren 2007 knäppte vi denna bild ute på Skeppsholmen i Stockholm. Jag tror att det var Automobilhistoriska klubben (AHK) som anordnade måndagsträffar. Många kul bilar dök upp och förstås detta fordon. Kul kylbox och pepitahjälm. Vad kan du berätta om bilden? Mejla ditt svar till redaktionen@spoca.se Lycka till.

2016-04-14. Rätt svar är Volkswagen Lyxbuss från 1965. Boxermotor på 1493 cc, 44 hk din vid 4000 r/m, 6-volt elsystem. Nypris 17.800 kronor. Några av svaren ser du här.

Stefan Arvidsson, Gotland: Bildgåtan föreställer en VW buss, en så kallad split window, de var inte speciellt dyra fram till för cirka tio år sedan då priserna började skjuta i höjden och idag betalas otroliga priser till och med för skogsvrak, tyskar, holländare och framförallt britter dammsuger Sverige på dem och köper alla de kommer åt, tyvärr.

Karl Eriksson: Jag kan berätta att bilden föreställer en VW-buss från 1963, campinginredd. Inredningen är troligen levererad av Westfalia som i mååånga år levererat färdigbyggda campers med olika utrustningsnivå till VW-fabriken för vidare leverans runt om i världen. Med vänlig hälsning.

Knut Fredrikstad, Norge: En vw splitbuss.. +67 lyx utgaven.. det ser jeg . noe mer opplysninger har jeg ikke.

Bengt Dieden: Bilen ser ut att vara en Volkswagen typ 2, d v s en Volkswagenbus. Kylväskan är av den typen som alla franska hantverkare använder när de är ute på fältet. Den är tillräckligt stor för att rymma en trerätters lunch och dessutom bekväm att sitta på.

Per Ericsson: Volkswagen Lyxbuss 64-67 i kulörene Seeblau, den ”vita” kulören på bussens övre del varierade beroende på årsmodell men om man kan lita på färgåtergivningen så kan det vara Blauweiss. Midjelisten och skyddsräcken på säten och vid fönster avslöjar att det är en Lyxbuss.

Bildgåtan februari 2016

 

Gåtan 11/2 - 15/3: Vad föreställer bilden?

bildgåtan

Januarigåtan var enligt många för enkel. Så vad säger du om denna? Vad föreställer bilden? En ledtråd kan vara att bilden togs på Gärdesloppet 2007. Mejla ditt svar till redaktionen@spoca.se Lycka till.

2016-03-14 Rätt svar är 1954 års Kaiser Manhattan ägd 2007 av Claes Hermansson. Nedan några av svaren som har kommit in.

Anders Svenfelt, Finland: På bilden syns en glimt av en Kaiser Manhattan 1954, åtminstone vid fototillfället ännu ägd av Claes Hermansson. Första seriebyggda jänkaren med kompressormatning sedan Graham med Cord-kaross. Dyr som ny, endast 21 ex. lär ha importerats när det begav sig till Sverige av denna årsmodell.

Kjell Wasastjerna: Avbländbart helljus..Sensor/detektor...

Bengt Dieden: Bilden föreställer fronten på en Kaiser Manhattan.

Jan Lundin: Bilden visar fronten på en kompressormatad Kaiser av årsmodell 1954.

Lasse Älfvåg: Ser ut att vara Hermanssons Kaiser Manhattan.

Claes Lindahl: Tror att det är Classe Hermanssons kaiser. Tycker att grillen ser bekant ut, har nämligen hjälp honom på Gärdesloppet för några år sedan Med min gröna ford-41:a coupe som också har 6volt system. PS SPOCA utskicket är väldigt intressant eftersom jag är född i Sthlm. Har just nu startat en renovering av min Crown Victoria -56 med glastak. DS.

Jan Warg: Det är ett fräckt extraljus ser ut att vara kombinerat dimljus kurvljus. Det kan till och med vara med infrarött ljus med tanke på ålder.

Gunnar Geijer: Bilen är väl en Kaiser Manhattan 1954? Eller är det den udda strålkastaren som är gåtan?

Mattias Boivi: Bilden är Kaiser 1954

Andreas Uddling: Kaiser Manhattan....51 eller är det -54?

Olle Odsell: Jag tror att det är en Kaiser från mitten av 50-talet.

Bildgåtan januari 2016

 

Gåtan 15/1 - 15/2: Vad föreställer bilden?

bildgåtan

Känner du igen bilen och i vilket sammanhang kan bilden vara tagen? Vem är det som skymtar på passagerarsidan och vad tittar alla på? Mejla ditt svar till redaktionen@spoca.se Välkommen att hjälpa till.

Ingvar Sjögren: Bilden är tagen i samband med Midnattssolsrallyt 2007. Bilen är den gula Porsche 911 som Lars Jönsson körde. Kartläsare var Åke ”Bryggarna” Andersson som syns på bilden. Det verkar dock vara för enkelt svar så säkert ligger ngt lurigare i bilden än vad jag uppfattat.

Kaj Wallin: Lasse Jönssons Porsche 911 i Midnattssolsrallyt 2007 med kartläsare Åke ”Bryggarn” Andersson.

Andra har även läst

BILDMUSEET - Bilbyggarentusiasterna.

WEBBUTIKEN - Axelini Prau.

1980- TALET- Högkonjukturen sätter fart på Sverige.