En spännande plats

Den 22 maj 2011 tar vi oss över till Beckholmen i Stockholm via den vackra Beckholmsbron. Mercedesen har vi parkerat vid Djurgårdsvarvet framför en gammal röd/vit skylt - RING 332352 KÖPER SÄLJER ALLA BILAR.

Efter en stunds letande finner vi stigen som leder oss vidare upp på den lummiga ön mot dockmästarbostaden, en nyklassicistisk byggnad från 1871. Det känns som vi utforskar något otillåtet.

Beckholmen

Västra och Östra Skeppsdockan

Plötsligt utbrister "Sockerconny" kolla vilken utsikt, en massa båtar i torrdockor. Vi beundrar utsikten över Västra- och Östradockan. Här pågår arbete på fartygen Stockholm, Apella och Hjernet.

Beckholmen

Nyfiket letar vi oss vidare runt dockmästarbostaden mot G5 - dockan, den största av Beckholmens torrdockor. G5-dockan uppkallades efter Sveriges dåvarande konung Gustav V.

Beckholmen

De målade giraffkranarna som flyttades hit från Hammarbyhamnen 1993 är ett industriellt konstverk av Tor Svae.

Beckholmen

"Sockerconny" och jag tar in varenda detalj, rostiga båtar, kättingar, rör, balkar, vagnar, förråd, propellrar och uppallningsmaterial. Allt andas nostalgi och en svunnen tid.

Beckholmen

Tråkigt nog så skärs en kran ner här men vyn från över Södermalm, Slussen och Kastellholmen får oss på gott humör igen.

Beckholmen

Utsikten representerar en del av vårt maritima kulturarv. I mer än 300 år har Beckholmen, Galärvarvet, Skepps- och Kastellholmen använts för viktig maritim verksamhet. Ser du flaggan på Kastellholmens kastell? Örlogsflaggan har vajat här sedan 1665 och anger att Sverige är i fred.

Beckholmen har sanerats efter vår vandring runt ön i maj 2011. Metallföroreningar och tjärämnen var en risk för de som vistas på ön samtidigt som gifterna spreds till Stockholms skärgård.

Spoca 2016-06-15

Andra har även läst

BILDMUSEET - Bilbyggarentusiasterna.

WEBBUTIKEN - Snygga tavlor.

1980- TALET- Högkonjukturen sätter fart på Sverige.

Artiklar presenteras av

Idamex

START

BILDMUSEET

1200 unika och intressanta bilder som dokumenterar vår motorhistoria

In english

Now 135 pictures in the museum

WEBBUTIKEN

Snygga svartvita posters, prints och tavlor online

ARTIKLAR

Fotografi, vintage och motorsport

Följ oss i sociala medier

Spoca edition vackra tavlor online, webshop där fotokonst med vintagemotiv skiftar från racing till spännande design, ljus och arkitektur. Om du älskar att dekorera hem, arbetsplatser eller offentligmiljö så finner du inspiration här.

Facebook Spoca vintage

Facebook Spoca edition

Facebook Comfort Racing

Instagram