Hit åker kaffesugna Stockholmare

2011-09-23 Linnéa kämpar sig fram på Lidingövägen, vi svänger in på Fiskartorpsvägen och parkerar utanför Café Harpaviljongen. Jag går uppför den krattade grusgången, blommorna doftar sommar, vid disken beställer jag en kopp kaffe. Innehavaren frågar, ska det vara en hel eller halv kopp?

Jag betalar för kaffet och går vidare in i den lummiga trädgården, slår mig ner vid ett trevligt bord. Ägaren kommer förbi och berättar. - Harpaviljongen byggdes 1910 inför Olympiska spelen 1912, idrottsmännen som inte hade råd kunde här laga sin egen mat. Harpaviljongen fungerade även som vätskekontroll under Maratonloppet, det bjöds på kaffe, the och vatten samt apelsin och citron.

1924 hyr en pensionerad militär Harpaviljongen och säljer kaffe i hel eller halv kopp, många av kunderna är vänner från militärtiden, vilket resulterar i att de får skriva upp beställningen för att senare glömma bort att betala. Namnet Harpaviljongen kommer från att det fanns så många harar i området, Östermalmsborna kallade cafét för Myggpaviljongen.

Det börjar bli sent, vi har ett stopp till i dag, bara några hundra meter bort. Målet är Allmänna BB, där så många barn har fötts. Den stora byggnaden ritades av Gustaf Wickman och ligger bakom Stockholms stadion vid dåvarande Planterhagsvägen, numera Fiskartorpsvägen 15. Intressant är att här bodde alla idrottsmännen under OS 1912 och 1913 flyttade Allmänna BB in i lokalerna. I dag är det idrottens hus som huserar i lokalerna.

Jag lämnar raskt Café Harpaviljongen och förflyttar mig ner till Linnéa, siktet är nu inställt på Allmänna BB.

Café Harpaviljongen ligger på Norra Djurgården i Stockholm, Fiskartorpsvägen 29.

Vi som älskar semlor | 2011-09-23

Andra har även läst

BILDMUSEET - Bilbyggarentusiasterna.

WEBBUTIKEN - Snygga tavlor.

1980- TALET- Högkonjukturen sätter fart på Sverige.

Artiklar presenteras av

Idamex

START

BILDMUSEET

1200 unika och intressanta bilder som dokumenterar vår motorhistoria

In english

Now 135 pictures in the museum

WEBBUTIKEN

Snygga svartvita posters, prints och tavlor online

ARTIKLAR

Fotografi, vintage och motorsport

Följ oss i sociala medier

Spoca edition vackra tavlor online, webshop där fotokonst med vintagemotiv skiftar från racing till spännande design, ljus och arkitektur. Om du älskar att dekorera hem, arbetsplatser eller offentligmiljö så finner du inspiration här.

Facebook Spoca vintage

Facebook Spoca edition

Facebook Comfort Racing

Instagram