En berättelse från 1970- talet 1 | 2

2 | Innan någon annan snor bilen

Våren börjar närma sig, Tom sitter vid skrivbordet och blickar drömmande ut över trafiken på Kommendörsgatan. Han väcks i sina tankar av att någon ropar, "chefen är på ingående." Chefen som heter Kurt, är pappa till Toms bästa kompis Betti, kommer efter en stund in i rummet. "Är du klar med annonskampanjen för däckfirman?" Tom svarar "ja" och Kurt slår sig ner i besöksstolen och ler lite eftertänksamt. "Brukar inte du hänga på Överskottsbolaget i Solna?" Tom skruvar på sig och funderar, vad är nu på gång, kanske ett nytt uppdrag till byrån. "Jo vi är väl där ganska ofta, kommer du ihåg den tuffa pilotjackan jag köpte?" Telefonen ringer och Tom svarar "Ström & Krantz", efter några minuter sträcker Tom över telefonluren till Kurt. "Det är Betti." Kurt tar luren och frågar Betti, "vad gör du i eftermiddag, kan du komma in till firman?"

Tom och Kurt sitter vid ett fönsterbord på Lottas Krog i Fältöversten. Det är torsdag så det serveras ärtsoppa och pannkakor. Vid kaffet frågar Kurt, "vad tror du om att köpa en firmabil?" Tom nickar till servitrisen och svarar "det är nog ingen dum idé men helst en skåpbil." Kurt tuggar vidare på kakan och säger, "jag tänkte att vi köper en Volvo Duett på Överskottsbolaget." Tom svarar snabbt, "du menar en Televerks Duett."

"Jajamensan och sen lackerar vi den i firmans färger, Duetten blir perfekt för att köra varor och besöka kunder i, bättre reklam går inte att få."

Tom och Kurt lämnar restaurangen, de passerar Karlaplan där fontänen brukar spruta upp vatten så vackert under sommaren. Väl inne på Kommendörsgatan vandrar de förbi den anrika gamla flickskolan för att sedan gå över Artillerigatan och in i porten till Ström & Krantz kontor två trapper upp i den vackra sekelskiftesbyggnaden.

Här möts de av Bettis glada ansikte. "Bra att du har kommit, om du tar med Tom och åker ut till Överskottsbolaget i Solna." Betty utbrister, "vad ska vi nu köpa?" Tom inflikar, "jag tror att vi ska köpa en Duett." Precis säger Kurt, "Överskottsbolaget har fått in ett stort antal Televerks Duetter och vi får nog hålla oss framme och vara snabba innan alla bilar är sålda."

Ungdomarna går in till firmans kamrer och kvitterar ut 4000 kronor och det sista de hör när de lämnar kontoret ät Kurts förmaning. "Se upp med rosten, allt annat kan Tjoffe fixa."

Tjoffe är Kurts gamla kompis sedan skoltiden och han har en liten bilverkstad i Storängsbotten, vägg i vägg med bilskroten. Tjoffe får ofta in roliga bilar som Alfa Romeo och gamla Porsche 356:or. Hit brukade Tom gå efter skolan innan familjen flyttade ut till Stocksund.

Tom och Betty sitter i Toms Amazon, bilen rullar sakta fram längs med Kommendörsgatan och sedan höger ut på Sturegatan för att svänga vänster på Karlavägen. Betty slänger en blick åt höger och njuter av de vackra enfamiljshusen som idag inhyser hotell och företag, här bodde tidigare förmögna affärsmän på adresser som Villagatan och Floragatan.

Ute på Enköpingsvägen frågar Betty, "vilket skick är bilarna i?" Tom blinkar höger och svänger in till Överskottsbolaget. "Volvo Duetterna är ofta bra, Televerket har servat bilarna ordentligt." Tom parkerar nu den blåa Amazonen och kliver ut. "Betty kolla, det är nog minst 30 Duetter här och så mycket folk."

Tom och Betty småspringer bort till bilarna. "Vi försöker välja ut en bil som ser fin ut och sen går jag in och lånar nycklarna till bilen." Betty svarar tveksamt, "det blir nog inte så lätt." Efter en stund har Betty spanat in en fin bil, enda problemet är att det sitter en person i bilen. "Du Tom kan inte du gå in till försäljaren och se om han har nycklarna till Duetten med de nya framskärmarna." Tom går in i försäljningslokalen och kommer efter en stund ut och viftar med nycklarna. Samtidigt kliver den andra spekulanten ur bilen och går till försäljningslokalen. Tom och Betty hoppar snabbt in i Duetten och åker iväg. "Puh" säger Betty det var nära.

Volvo Duett

Tom och Betty kör på de skumpiga vägarna inne på Överskottsbolagets inhägnade mark. "Vad säger du Tom, är bilen bra?" Han fingrar på Bahco värmaren och ser nöjd ut. Efter en stund stannar de vid en skogsglänta och går ett varv runt bilen, bakdörrarna till det stora lastutrymmet öppnas, Betty tittar in och synar träribborna på golvet. Reservhjulsfacket som brukar rosta inspekteras och Tom kollar efter oljeläckage på Volvos välkända B18 motor. "Jag tycker bilen är fin, ett bra val Betty, vi köper den."

På väg tillbaka börjar Betty se fundersam ut, "du Tom den där killen som satt i bilen, tänk om han är arg nu, sätt av mig här så går jag och kollar." Tom stannar bakom några baracker och Betty kilar iväg. Efter vad som känns som en evighet kommer Betty tillbaka. "Jag kan inte hitta honom det är nog lugnt."

Mötet med bilförsäljaren blir lite bryskt. "Det där var inte sjyst gjort." Betty lägger på charmen, "nä kanske inte." "Ska ni ha bilen." Tom svarar snabbt. "Vi köper den." Försäljaren vänder ryggen till och går iväg samtidigt som han mumlar "Kom in på mitt kontor så fixar vi köpet innan någon annan snor bilen."

Affären är klar ungdomarna vandrar bort till Ström & Krantz nya firmabil, priset var 3500 kronor. "Du Betty det är kul att hänga med dig, alltid händer det något galet."

Oscar Eldh

Läs även Femhalvor och läderkaka

Andra har även läst

BILDMUSEET - Bilbyggarentusiasterna.

WEBBUTIKEN - Snygga tavlor.

1980- TALET- Högkonjukturen sätter fart på Sverige.

Artiklar presenteras av

Idamex

START

BILDMUSEET

1200 unika och intressanta bilder som dokumenterar vår motorhistoria

In english

Now 135 pictures in the museum

WEBBUTIKEN

Snygga svartvita posters, prints och tavlor online

ARTIKLAR

Fotografi, vintage och motorsport

Följ oss i sociala medier

Spoca edition vackra tavlor online, webshop där fotokonst med vintagemotiv skiftar från racing till spännande design, ljus och arkitektur. Om du älskar att dekorera hem, arbetsplatser eller offentligmiljö så finner du inspiration här.

Facebook Spoca vintage

Facebook Spoca edition

Facebook Comfort Racing

Instagram