En berättelse från 1970- talet 1 | 2

1 | Femhalvor och läderkaka

Tom Edeby sitter i köket i den lilla lägenheten på Gärdet i Stockholm, han tittar ut genom fönstret, solen skiner och ljuset reflekteras i en VW1200 som kommer över krönet. Klockan är strax efter nio och Tom tuggar på en ostsmörgås samtidigt som han bläddrar vidare i Dagens Nyheter, idag är det den 15 juni 1974. Efter en stund börjat tankarna virvla tillbaka till gårdagen, var det ett bra köp? Tom bestämmer sig för att ringa bästa kompisen Betti som enligt födelsebeviset heter Elisabeth Ström, men alla kallar henne för Betti. "Följer du med och hämtar bilen?" Betti svarar. "Hinner inte jag har lovat mamma och pappa att städa hemma men vi kan nog träffas senare idag."

Tom lämnar lägenheten på Erik Dahlbergsgatan och går ner till bilfirman på Surbrunnsgatan 18. Bilpark heter företaget och Tom har lagt handpenning på en blå Volvo Amazon från 1966. Begärt pris var 6.300 kronor men efter lite prutande blev det 6.100 kronor. Bilhandlaren som är en Dalmas och kallas för Bengan kliver ut ur sitt lilla kontor. "Hej Tom, nu har vi servat pärlan, kom så går vi in på kontoret." Pengarna plockas fram och Bengan ordnar alla papper plus försäkring.

Det är trångt i garaget så Bengan kör upp bilen på gatan och önskar honom lycka till med den fina Amazonen. Tom startar bilen och i med ettan, en rivstart ut från bilfirman, snabbt i med tvåan och trean, vilken njutning, första egna bilen. Tom korsar Sveavägen, Döbelnsgatan, Roslagsgatan och tar höger vid Birger Jarlsgatan. Sedan bär det av mot Karlavägen, väl inne på Karlavägen slår det Tom att han lovat att ringa Betti. Var finns närmaste telefonkiosk?

Vid Humlegården finns en telefonkiosk, Amazonen parkeras, mynten i fickan letas fram, Tom slår numret till Bettis föräldrar. Efter några minuter svarar Betti. "Familjen Ström." "Hej det är jag." Svarar Tom samtidigt som han kastar en blick på den vackra Amazonen. "Hur är bilen, är du nöjd, kan vi ta en provtur i eftermiddag? Det är jättetråkigt att städa." Utbrister Betti. Javisst jag hämtar upp dig om en timme.

Tom hoppar in i bilen och åker bort till IC-macken på Valhallavägen. Full tank och sedan hem för att hämta några saker. Färden går sedan via Storängsbotten, Fiskartorpsvägen, förbi Naturhistoriska Riksmuseet. När Tom har passerat Stocksundsbron växlar han ner till trean och svänger av mot Stocksund. Amazonen kämpar på bra och nu passerar Tom Cedergrenska tornet, detta praktfulla torn som byggdes på uppdrag av jägmästare Albert Gotthard Nestor Cedergren och tyvärr aldrig fick någon inredning. Ferdinand Boberg, Erland Heurlin och Lars Israel Wahlman var inblandade i tornets tillkomst.

Betti och hennes föräldrar bor i en villa på Konvaljevägen 10. Pappa Kurt och Betti är ute på tomten när Tom rullar in på uppfarten med ett härligt knastande ljud från gruset. "Oj vilken fin Volvo Amazon, ska du köpa femhalvor nu och läderkaka?" Utbrister Kurt. "Vadå femhalvor och läderkaka, vad snacka ni om." Frågar Betti med en sur min. Tom tittar på Betti och hennes pappa och tänker, det vore ju tufft med bredare fälgar och en mindre läderratt, men vem har råd med det nu.

”Nä nu är det kaffe och mamma har bullat upp med tårta idag för att fira bilköpet.” Säger Kurt. Tom, Betti och Kurt går upp till altanen där allt redan är framdukat. Bettis mamma Alice hälsar på Tom samtidigt som hon häller upp kaffet ur den vackra Alfi kannan. "Trivs du bra på byrån? Har du fått några intressanta arbetsuppgifter?" Frågar Alice. Tom tar två sockerbitar och rör om kaffet och svarar eftertänksamt. "Jag trivs mycket bra och arbetsuppgifterna är omväxlande. Kurt frågade igår om jag ville ta hand om marknadsföringen för ett Europeiskt däckföretag." Tom har nu jobbat i sju månader på Ström & Krantz som är en liten uppstickare i reklamvärlden, på bara några år har företaget erövrat flera intressanta konton, alltifrån bakprodukter till bilindustrin.

Tom och Betti tackar för kaffet och sätter sig i Volvon för att sakta backa ut på Konvaljevägen, i med ettan och uppför den branta backen sedan går färden vidare ut på de vackra vägarna i Stocksund. Rutorna vevas ner och volymen på Blaupunktradion höjs. Vilken dag! Efter en stund frågar Bretti. "Är det något kul på gång i kväll?” Tom tittar bedjande på Betti. ”Kan vi inte bara glida runt i bilen i kväll?" Betti tittar forskande på Tom och tänker ja varför inte, måste plugga till tentan på torsdag. "Okej men på ett villkor, du måste berätta vad femhelor och den där jäkla kakan består av." Säjer Betti efter en stund. Tom ser glad ut och fnissar. "Vet du inte vad femhalvor och läderkaka är och du ska vara bilintresserad. Femhalvor är 5,5 tum breda stålfälgar med dito däck istället för de här supersmala 4 tums fälgarna och läderkaka är en mindre ratt klädd med läder, kolla bara på den här bakelitratten, stor som en bussratt." Betti känner att de nyköpta V-jeansen från Gul & Blå är lite väl trånga så hon sjunker ner djupare i Amazonstolen. "Jag visste väl att det var något superviktigt."

Oscar Eldh

Läs även Innan någon annan snor bilen

Andra har även läst

BILDMUSEET - Bilbyggarentusiasterna.

WEBBUTIKEN - Snygga tavlor.

1980- TALET- Högkonjukturen sätter fart på Sverige.

Artiklar presenteras av

Idamex

START

BILDMUSEET

1200 unika och intressanta bilder som dokumenterar vår motorhistoria

In english

Now 135 pictures in the museum

WEBBUTIKEN

Snygga svartvita posters, prints och tavlor online

ARTIKLAR

Fotografi, vintage och motorsport

Följ oss i sociala medier

Spoca edition vackra tavlor online, webshop där fotokonst med vintagemotiv skiftar från racing till spännande design, ljus och arkitektur. Om du älskar att dekorera hem, arbetsplatser eller offentligmiljö så finner du inspiration här.

Facebook Spoca vintage

Facebook Spoca edition

Facebook Comfort Racing

Instagram