1980- talet

Högkonjunkturen sätter fart på Sverige, Nordiskt Mobiltelefonsystem (NMT) införs 1981, mobiltelefonen är en lyxvara. ”Sommartider” med Gyllene Tider och ”Öppna landskap” med Ulf Lundell strömmar ut ur radioaparaterna. Dräkter och kostymer börjar synas alltmer i folkvimlet.

Börsmopparna (Porsche) står parkerade i gathörnen, ägaren kommer gärna släntrandes med en yuppienalle (mobiltelefon) tätt intill örat. Framgångarna i livet skulle synas med de rätta attributen.

Rolex Oyster Perpetual Datejust

Rolex Oyster Perpetual Datejust

Ett av de hetaste nöjesställena var Café Opera i Stockholm. Baren var enormt lång, framåt natten när trycket var som störst glimmade Rolexklockorna (kändisklockan) från vinkande personer som ville beställa. Det fanns ett knep för att se om klockorna var äkta. Sekundvisaren, flöt den fram eller hackade den?

Rolex Oyster Perpetual Datejust i rostfritt stål och guld. En helt mekanisk klocka med datumfunktion och dessutom vattentät. Den kostade 13.000 kronor 1983, kopian några hundralappar.

Den första vattentäta armbandsklockan konstruerades1926 av Hans Wilsdorf och patenterades under namnet Rolex Oyster. Den testades i juli 1927 när Simmästaren Mercedes Gleitze simmade Engelska kanalen bärandes en Rolex. Det tog 15 timmar och 15 minuter och klockan tog ingen skada av simturen.

Vi ser ett ökat intresse för dessa kvalitetsklockor och vissa lite udda modeller har dragit iväg rejält i pris. Somliga ser köpet av en begagnad klocka som en investering, men som vanligt gäller det att vara påläst. Rätt urverk är viktigt, vissa klockor kan förekomma med olika urverk.

Klas Sjöberg 2016-02-26

Andra har även läst

BILDMUSEET - Bilbyggarentusiasterna.

WEBBUTIKEN - Snygga tavlor.

1980- TALET- Högkonjukturen sätter fart på Sverige.

Artiklar presenteras av

Idamex

START

BILDMUSEET

1200 unika och intressanta bilder som dokumenterar vår motorhistoria

In english

Now 135 pictures in the museum

WEBBUTIKEN

Snygga svartvita posters, prints och tavlor online

ARTIKLAR

Fotografi, vintage och motorsport

Följ oss i sociala medier

Spoca edition vackra tavlor online, webshop där fotokonst med vintagemotiv skiftar från racing till spännande design, ljus och arkitektur. Om du älskar att dekorera hem, arbetsplatser eller offentligmiljö så finner du inspiration här.

Facebook Spoca vintage

Facebook Spoca edition

Facebook Comfort Racing

Instagram