Austin Healeyn som fick nytt liv

2011-08-26 Hasse "Comfort Racing" Nyström köpte i februari 2008 sin andra Austin Healey 100, det var ett renoveringsprojekt som stannat upp. Vi berättar här om hur Hasse hittade bilen och transporten hem till garaget på Lidingö.

Donald Mitchell Healey startade 1945 Donald Healey Motor Company i en gammal RAF- hangar i Warwick. 1952 visade företaget upp en ny sportbil med motor från Austin A90 Atlantic. Bilen blev en succé och såldes senare genom Austins försäljningsnät under namnet Austin Healey 100.

Jag kommer ihåg det som igår. Hasse ringde tidigt på morgonen, det fanns en Austin Healey 100 till salu söder om Stockholm. Säljaren hade ringt kvällen innan, renoveringen var på börjad men tiden ville inte räcka till så beslutet var taget. Bilen skulle säljas. Hasse som några år tidigare skickat ut brev till Austin Healey ägare där han önskade köpa en Healey fick nu äntligen napp.

Hasse och jag åker ut på kvällen, efter lite letande hittar vi fram och ringer på. Vi kommer in i en hall som är fylld av Austin Healey delar och följer en smal trappa ner till garaget, där står bilen.

Healeyn har stått i minst tjugo år, motor, drivlina och höger hjulupphängning är borttaget. Det är inte mycket rost och säljaren har gjort en yttre kaross renovering. Efter en noggrann inspektion blir det affär.

Två dagar senare, Hasse hämtar hem alla delar. Mycket får rum i flyttkartonger som ställs på släpet och resten åker in i dragbilen. Det är svårt att få en överblick över alla delar men Hasse kommer senare gå igenom och renovera det som behövs.

Ulf tar en sista titt på bilen, det är lite vemodigt, alla drömmar och förväntningar som inte blev uppfyllda.

Bilen hämtas hem några dagar senare, Krille som är en gammal kompis till Hasse har släp och dragbil. Men Healeyn är svår att manövrera då den saknar hjul fram.

I USA pratar man oftast om att det behövs 3-4 ägare för att renovera en bil. Hasse som under Comfort Racing och Speed Center tiden renoverade och byggde ett otal vagnar är känd för sina fina renoveringar. Se mer på Bildmuseet - Motorminnen och fordonen

Text/foto Klas Sjöberg

Uppdaterad 2016-02-10, Healeyn är klarrenoverad och såldes 2015.

Andra har även läst

BILDMUSEET - Bilbyggarentusiasterna.

WEBBUTIKEN - Snygga tavlor.

1980- TALET- Högkonjukturen sätter fart på Sverige.

Artiklar presenteras av

Idamex

START

BILDMUSEET

1200 unika och intressanta bilder som dokumenterar vår motorhistoria

In english

Now 135 pictures in the museum

WEBBUTIKEN

Snygga svartvita posters, prints och tavlor online

ARTIKLAR

Fotografi, vintage och motorsport

Följ oss i sociala medier

Spoca edition vackra tavlor online, webshop där fotokonst med vintagemotiv skiftar från racing till spännande design, ljus och arkitektur. Om du älskar att dekorera hem, arbetsplatser eller offentligmiljö så finner du inspiration här.

Facebook Spoca vintage

Facebook Spoca edition

Facebook Comfort Racing

Instagram