AutoCut skär med vatten

Vilka möjligheter det finns att skapa nya detaljer till bilen, båten eller hojen. AutoCut är företaget som gör det möjligt. Martin visar här vägen.

Hur ofta är det inte som man behöver den där specialgjorda detaljen till sin renovering. Det kan vara pedaler till pedalstället, en fläns, en utskuren logo, ett kugghjul, detaljer till chassit eller egen designade stötfångare till bilen. Martin Lundqvist på företaget AutoCut AB skär ut det mesta med sin vattenskärmaskin. Kunderna är maskinföretag, konstruktörer och motorfolk. Den CNC styrda skärmaskinen har en skäryta på 4,2x2,2 meter och skär i rostfritt, aluminium, stål, glas, plast, koppar, mässing, trä, kolfiber, titanium, granit och frigolit. Max skärdjup är 150mm och skärtrycket kommer från en högtryckspump som ger 3800 bar. Vi får här följa Martin när han skär ut en ratt i aluminium till en kund.

Martin börjar med att gå in i CAD programmet och lägger där upp jobbet. Har du en CAD- fil, ritning, skiss eller bara en idé så hjälper Martin gärna till och lägger upp det i CAD programmet. Därefter så skickas jobbet till vattenskärmaskinen ute i verkstan.

Nu har ritningen kommit upp på skärmen och en nollpunkt märks ut för att veta var materialet finns i maskinen. Martin har här lagt upp aluminiumplåten på skärbordet och nu kan vi börja skära ut ratten.

Snyggt rent och miljövänligt, vad kan man mer begära.

För att undvika att de utskurna bitarna faller ner i maskinen så lämnar Martin någon millimeter kvar på ett utvalt ställe till varje lös bit.

Färdigt resultat. Visst är det imponerande. Tänk vad man kan göra med lite vatten!

2012-09-27

Andra har även läst

BILDMUSEET - Bilbyggarentusiasterna.

WEBBUTIKEN - Axelini Prau.

1980- TALET- Högkonjukturen sätter fart på Sverige.

Artiklar presenteras av

Idamex