Djurgårdsvarvet

En spännande plats från en annan tid

Söder om Djurgårdsstaden på Djurgården i Stockholm ligger ett gammalt varv som grundades 1735. Här byggdes och reparerades mång fartyg fram till 1979. Förfallet på Djurgårdsvarvet har pågått i 30 år, men vilken spännande plats, man känner historiens vingslag från en annan tid.

Idag pågår en renovering av byggnader och den nersjunkna lastkajen. Vi besökte varvet en dag i maj för att smyga omkring och insupa atmosfären i de gamla och förfallna byggnaderna.

Vi passerar det gamla plåskjulet vid entrén, här har förfallet satt in rejält, halva byggnaden ser ut att saknas. Vi viker sedan av åt vänster och kommer snabbt ner till sjön. Utsikten mot Beckholmen är enastående.

Vi står nu vid plåtskjulet som snart ska rivas och lämna plats för en ny byggnad, det vore intressant att ta en sista titt innan allt försvinner. Men vågar vi gå in? Efter moget övervägande smyger vi försiktigt in, spänningen stiger några grader. Är det någon här? Vi ropar försiktigt in i mörkret men inget svar kommer.

Vi passerar två gastuber, en massa skrot och går vidare förbi en gammal arbetsbänk, på väg mot trappen snubblar jag på en gul skylt där det står Färja till Djurgården. När vi kommer fram till trappan som leder upp till den mörka övervåningen tittar vi på varandra, vågar vi, vad finns där uppe?

Vi kliver försiktigt upp för den knarrande trappan, här möts vi av ett kompakt mörker, duvor och skräp. Ett gnisslande ljud hörs långt därinne, rädslan kommer krypande. Är det någon här? Vi tar oss snabbt ner för trappan och ut i ljuset igen.

Väl ute i solen går vi västerut längs med kajkanten bort till de renoverade och återställda byggnaderna, oj vilken häftig lastkran, den måste vara tillverkad av Göteborgs Mekaniska Verkstad. Vi sätter oss ner en stund och funderar.

Den gula skylten var intressant, var har den suttit? Djurgårdsfärjorna trafikerar linjen Slussen - Skeppsholmen - Djurgården så det får bli Slussen eller Skeppsholmen.

Beckholmen skymtar i bakgrunden. Kul att varvet äntligen renoveras och Nya Djurgårdsvarvet kommer bli en kreativ och inspirerande plats för alla träbåtsentusiaster.

Här blir det renovering av klassiska träbåtar och det kommer finnas båthall, snickeri, virkeslager, måleri och mekanisk verkstad.

Bild från 1927, Djurgårdsvarvet grundades 1735 av Ephraim Lothsack och var verksamt fram till 1979. Här byggdes och reparerades många fartyg, bl.a. Gustav III skepp Amphion som var högkvarter i Finland i kriget mot Ryssland 1788-90.

Vi går tillbaka österut förbi snickeriet och gamla skolan mot entrén och konstaterar att det här måste vi göra om, men då på en annan plats.

Vi som älskar semlor | 2011-06-16

Andra har även läst

BILDMUSEET - Bilbyggarentusiasterna.

WEBBUTIKEN - Snygga tavlor.

1980- TALET- Högkonjukturen sätter fart på Sverige.

Artiklar presenteras av

Idamex

START

BILDMUSEET

1200 unika och intressanta bilder som dokumenterar vår motorhistoria

In english

Now 135 pictures in the museum

WEBBUTIKEN

Snygga svartvita posters, prints och tavlor online

ARTIKLAR

Fotografi, vintage och motorsport

Följ oss i sociala medier

Spoca edition vackra tavlor online, webshop där fotokonst med vintagemotiv skiftar från racing till spännande design, ljus och arkitektur. Om du älskar att dekorera hem, arbetsplatser eller offentligmiljö så finner du inspiration här.

Facebook Spoca vintage

Facebook Spoca edition

Facebook Comfort Racing

Instagram