Året är 1968 och vi hälsar på Kim Edenbro

Det är i januari månad och Volvo Duetten smyger fram på Stockholms gator, snön blåser i drivor över bilen och Bahcovärmaren jobbar för fullt.

Kim Edenbro har några år tidigare tagit över en bilverkstad i Stockholm. Här jobbar även Jurek som under kriget rymde från Tyskarna i Norge, Kjelle som sent en kväll olovandes totalsmäller en kundbil på Birger Jarlsgatan. Sen har vi taxichauffören som saknar bostad och ibland får sova över i garaget. Lägger vi sen till några spelautomater som drar in lite extra pengar så förstår ni nog att det är en helt "vanlig" bilverkstad som Kim har. Men mer om det lite senare.

Vi kör in i garaget på Grev Turegatan 39 och slår oss ner i fikarummet och Kim börjar berätta om sitt första jobb. Kims mamma hade en radioaffär på Lidingö och där bodde en gubbe som var sjöfartsförmedlare. Kim som då var 16 år frågar, hur ska man göra för att komma ut på sjön? Det går inte utan målsmans tillstånd svarar gubben. Kim går då upp till morsan och berättar att nu är det så här, jag har fått ett jobb, jag ska åka Djurgårdsfärjan mellan Stadsgården och Djurgården. Javisst säger morsan och skriver på. Några månader senare skickar Kim ett vykort från USA.

Kim i bild vid sin Ford från 1959, en tvådörrars stolpe som byggs om till pickup med delar från Opel Kapitän.

Vi går runt i bilverkstaden som är förhållandevis stor, ytan är nog 400 - 500 kvadratmeter och rymmer 30 bilar. Här utförs nästan alla arbeten, verkstads- och plåtavdelning finns och kunderna är mest försäkringsbolag och privatpersoner. Hela verkstaden ligger i källarplanet och via de små fönstren skymtar en massa skor som passerar förbi på trottoaren utanför.

Tillbaka i fikarummet berättar Kim att personalen är duktig, här arbetar Jurek som under andra världskriget flydde från Tyskarna i Norge. Han kom från Polen till Norge där han lagade Tyska lastbilar som blivit beskjutna av Norrmännen. Men med hjälp av välvilliga svenskar lyckades Jurek senare fly till Sverige.

Sen har vi Kjelle som totalsmäller en Peugeot och förstör fem parkerade bilar på Birger Jarlsgatan. Han skulle böja sig ner efter en flaska brännvin och vrider ratten så Peugeoten far in i de parkerade bilarna. Han tog bilen utan lov och saknade körkort så det blev till att krypa in i finkan för Kjelle.

Hur var det nu med spelmaskinerna eller enarmade banditerna som de även kallas för? En extra inkomstkälla berättar Kim men de åker nog ut snart. Dom drar till sig konstigt folk och ger mest problem.

En nostalgisk utflykt från 1960- talet, fakta och bilder Kim Edenbro, samordnare Lars Falk. 2013-03-19

Andra har även läst

BILDMUSEET - Bilbyggarentusiasterna.

WEBBUTIKEN - Snygga tavlor.

1980- TALET- Högkonjukturen sätter fart på Sverige.

Artiklar presenteras av

Idamex

START

BILDMUSEET

1200 unika och intressanta bilder som dokumenterar vår motorhistoria

In english

Now 135 pictures in the museum

WEBBUTIKEN

Snygga svartvita posters, prints och tavlor online

ARTIKLAR

Fotografi, vintage och motorsport

Följ oss i sociala medier

Spoca edition vackra tavlor online, webshop där fotokonst med vintagemotiv skiftar från racing till spännande design, ljus och arkitektur. Om du älskar att dekorera hem, arbetsplatser eller offentligmiljö så finner du inspiration här.

Facebook Spoca vintage

Facebook Spoca edition

Facebook Comfort Racing

Instagram