Övergiven DKW med framåtanda

Familjens ögonsten

En DKW Junior i sönderfall, rosten börja komma och mössen har tagit över, för inte så många år sedan såg vi dessa vagnar ute på vägarna. Ofta rök det förskräckligt om DKW bilarna, men vilka vackra vagnar. I januari 1961 kördes denna moderna bil hem av två lyckliga och förväntansfulla ägare, givetvis parkerades bilen så man fick full uppsikt från vardagsrumsfönstret. En spännande tid väntade med många utflykter och besök till vänner och släktingar.

DKWn blev snabbt familjens ögonsten, varje helg under sommarhalvåret gick färden till någon närbelägen sjö där bilen tvättades noggrant och torkades med sämskskinn. En liten incident inträffade efter några år, i en korsning kör en Ford Anglia in i höger dörr. Philipsons ordnar snabbt fram en ny dörr som lackeras i samma färg. En brunorange överdragsklädsel monteras även för att skydda sätena mot smuts och glassfläckar.

Idag är bilen övergiven och förfallet har börjat, det som nyss var nytt och modernt är idag omodernt och gammalt. Vilket påminner oss om att också det varande kommer att bli förflutet.

Intressant är också mötet mellan den framtidsoptimism som annonsen nedan andas och dagens förfall på en sommarstugetomt i Roslagen.

Rosten kommer krypande genom den kromade stötfångaren, fascinerande att se hur den pistagegröna lacken släpper från dörren.

Vackert linjespel som övergår i fenor och avslutas med röda bakljus. Tanklocket med ringarna skymtar här fram.

På hatthyllan ligger den gamla såld skylten kvar. Vitt blinkersglas med aluminiumring ovanför den rostiga stötfångaren.

Dörrlisterna hänger i bågar, intressant att studera är skruvarna till bakskärmen, de blir rostigare ju längre ner på skärmen man tittar. Etikett med rekommendation när nästa behandling med DINITROL bör göras.

Inga gränser för bilens framåtanda

Annons från 1962 som andas framtidsoptimism. - DKW erbjuder världens mest köpta 2-taktare som snabbt och bekvämt tar dig ut till avlägsna, isolerade och spännande fiskevatten.

Många vackra detaljer som tanklock med ringarna, spindelväv och text instansat i locket. Notera även åldrandet på backspegeln.

Har du hittat ett övergivet fordon? Ta några bilder och skicka in dom till redaktionen@spoca.se eller tipsa oss om övergivna fordon och platser. 2011-05-12

Andra har även läst

BILDMUSEET - Bilbyggarentusiasterna.

WEBBUTIKEN - Axelini Prau.

1980- TALET- Högkonjukturen sätter fart på Sverige.

Artiklar presenteras av

Idamex