Racing Plast Burträsk

Den lilla bilfabriken i Norrland

Intresset för att bygga racerbilar har alltid varit stort i Sverige, i januari 1966 grundades ett företag vid namn Racing Plast Burträsk. Bakom företaget stod Rune Levander och Kjell Lindskog, Rune var den som hade erfarenhet av plast och glasfiber. Senare anställdes Bror Jaktlund som motorbyggare och svetsare. Företaget skulle bli dominerande i Formel Vee klassen och bygga många intressanta plastkarosser till VW.

#70 är en RPB 1967 med ej känd historia | Foto: Bosse Lindman

Formel Vee

Formel Vee var en ny klass i Sverige som introducerades 1965 då Scania Vabis (numera Svenska Volkswagen) hyrde in 10 bilar från Holland och arrangerade en landskamp mellan Sverige och Nederländerna. Tävlingen gick på Ring Knutstorp den 12 september och Nederländerna vann. Förare var Daan Constandse, Evert Jan Groen, bröderna David och en som körde under synonym Jaansen. De svenska förarna var Anders Josefsson, Egert Haglund, Picko Troberg, Yngve Rosqvist och Gunnar Persbergarn.

Formel Vee var en racerbil byggd på Volkswagen komponenter med rör ram, plastkaross och VW motor. Under första tiden tillverkade Racing Plast enbart Broke (BeachCar) och Dolling på licens.

1967 presenterades den första RPB:n, konstruerad och byggd i Burträsk. Racing Plast utvecklade snabba motorer och tekniskt avancerade lösningar under åren 1967-1970. Det var inte ovanligt att startfältet bestod av 50% bilar byggda i Burträsk.

#67 är en RPB 1968 tidigare körd av Krister Holsby | Foto: Bosse Lindman

Antal tillverkade och kända Formel Vee

RPB-67 kända bilar 19st

RPB-68 kända bilar 12st

RPB-69 tillverkade bilar 6st, kända bilar 6st

RPB-70 tillverkade bilar 17st, kända bilar 16st

#93 är en RPB 1970 tidigare körd av Bertil Roos | Foto: Bosse Lindman

RPB Piraya

1968 presenterade Racing Plast Burträsk tillsammans med Bo Andrén (BEA) en bil för landsvägskörning. RPB Piraya blev snabbt mycket uppskattad och ca 70st såldes. Karossen var i glasfiber och utrustad med måsvinge dörrar och uppfällbar bakdel, Piraya var avsedd att monteras på en bottenplatta till VW. Som motoralternativ framstod Porsches, 60-, 75- och 90 hk motorer som ett intressant val. 28 bilar lär finnas kvar.

Racing Plast i Burträsk

"Nej, du drömmer inte! Den här fullblodssportvagnen, Piraya, kan du bygga själv. Du behöver bara en begagnad Volkswagen, normal händighet och vanliga verktyg. Och så förstås plastkarossen från BEA. Den innehåller allt du behöver för att förvandla din beskedliga Folka till en tvåsitsig GT- dröm som gör närmare 150 med 1200 motorn. Med 1600- motorn gör den 175! Och du kan komplettera grundbyggsatsen om du vill. Du kan bygga med mittmonterad motor, stoppa i en Porsche 1600 och köra 200! Vill du hellre förvandla din Folka till en Formel V, Sveriges framgångsrikaste i klassen, eller till toppnyheten Loppan, den terränggående jeepen, så har vi byggsatser för det också. Och vill du inte göra ombyggnaden själv så kan du köpa de här bilarna mer eller mindre färdigbyggda, gärna på lång avbetalning med låg ränta. Sätt igång! Ring eller skriv så får du veta mer. Om du är i Stockholm så välkommen på en provtur!"

Så här kunde det låta på 60- talet, undrar om 100 timmar räckte?

RPB GT

1969 presenterades en ny modell RPB GT, den stora skillnaden var att måsvinge dörrarna ersatts med vanliga och bakpartiet fått en ny form. En stor skillnad var också att RPB GT var enklare att bygga, man hade lyssnat på kunderna. Även denna modell sålde bra och ca 50st tillverkades varav 22st såldes i Sverige och ca 20st till Finland. Antal kända bilar i Sverige är 22st.

RPB GT2

Under 1980- talet utvecklades en ny modell RPB GT2 som aldrig kom i produktion, ritningarna och formarna finns dock kvar. Antal kända bilar är 3st.

300 bilar

Det byggdes ca 300 bilar under den här tiden.

Svensk motorsport

Denna artikel om Racing Plast Burträsk AB är bara påbörjad, du kan hjälpa till genom att utöka den. redaktionen@spoca.se

Uppdaterad 2011-12-27

Andra har även läst

BILDMUSEET - Bilbyggarentusiasterna.

WEBBUTIKEN - Snygga tavlor.

1980- TALET- Högkonjukturen sätter fart på Sverige.

Artiklar presenteras av

Idamex

START

BILDMUSEET

1200 unika och intressanta bilder som dokumenterar vår motorhistoria

In english

Now 135 pictures in the museum

WEBBUTIKEN

Snygga svartvita posters, prints och tavlor online

ARTIKLAR

Fotografi, vintage och motorsport

Följ oss i sociala medier

Spoca edition vackra tavlor online, webshop där fotokonst med vintagemotiv skiftar från racing till spännande design, ljus och arkitektur. Om du älskar att dekorera hem, arbetsplatser eller offentligmiljö så finner du inspiration här.

Facebook Spoca vintage

Facebook Spoca edition

Facebook Comfort Racing

Instagram