Rock Olga
"Rock-Olga", egentligen Birgit Magnusson (född Jacobsson), född 1940 i Gävle. Hon var en av Sveriges första kvinnliga rockartister på 1950-talet. Hennes stora hit var Covern av melodin "What you’ve done to me". Den framförde hon första gången offentligt när hon vann en ungdomstävling i Uppsala 1958. Talangtävlingen hette "Ungdom med ton" och det var i den tävlingen hon fick överta smeknamnet "Rock-Olga" efter en annan artist, som hon slog ut vid en rockmusiktävling.
Omkring 1962 när intresset för rock började dala, tog Olga ett sabbatsår och ägnade sig åt sina andra intressen, som var motorcyklar och bilar. För att tjäna ihop sin lön utbildade hon sig till traversförare. En utbildning som på den tiden var ovanlig för kvinnor och resulterade i att hon åter blev uppmärksammad av media.
Rock-Olga bildade en trio, som hon kallade "Trio med Olga". Trion bestod av tre dragspelande damer som reste runt och spelade på ålderdomshem och på hembygdsgårdar. Då var det bara gammeldanslåtar som gällde. Var det någon som frågade efter "något modernt" blev det lite problem, men då räckte det att vi spelade "Livet i Finnskogarna" i foxtrottakt. Vi fortsatte att spela vår musik, så länge någon orkar lyssna, är det fullt ös och öppet spjäll som gäller - sagt av Rock-Olga.
Rock-Olga fick ett engagemang på Nalen i Stockholm. Olgas pappa ringde upp Nalenchefen Topsy Lindblom och sa: – Jag har en dotter som sjunger. – Det är det många pappor som har, sa Topsy. – Men min dotter sjunger rock, sa hennes pappa. – Kom hit på en gång då sa Topsy.
Birgit åkte till Stockholm med sin pappa. Kom till Nalen, klev in på scenen och drog gång med "What have you done…". Då inträffade något som aldrig hänt varken förr eller senare i Nalens historia. Det brakade loss och publiken kom i extas, till och med rockvaktmästarna lämnade sina platser och kom in i Harlem för att se vad som hände.
Det var i början av 1960- talet som Rock-Olga hade sin storhetstid, sedan kom Beatles och erövrade publiken och rockartisterna började gå samman i grupper och Rock-Olga hamnade lite vid sidan om.
Birgit inbjöds till TV-programmet "Timmen Tumba", där hon på Nyårsaftonen 1958 kröntes till "Sveriges Rockdrottning" av Little Gerhard. Tv-programmet avslutades med att alla artisterna sjöng Paul Anka-låten "What You´ve Done To Me", som var Olgas signaturmelodi.
1959 gjorde Olga skivdebut med låten "My Dixieland Doll".
Både före och efter tiden med "Hafvs-bandet" har Rock-Olga uppträtt med spexgänget "Rockfolket", som bestod av Leif "Burken" Björklund, Ragnar "Rock-Ragge" Nygren, Åke "Kaggen" Larsén Per-Arne "Pärtan" Eklund, Sigge Ernst, samt Bertil Bertilsson. Tiden med Rockfolket var nog den roligaste i min karriär, berättade Olga. Rockfolket bestod av "Ett gäng av galna musiker" som gjorde alla melodierna till ett shownummer. Tänk bara på Hejbaberiba och Tutti Frutti.
1972 gjorde hon en skiva med ABBA, Benny Andersson på piano och Agnetha Fältskog och Anni-Frid Lyngstad, körade. LP: n heter "Rock-Olga Today". Tänk att få ha sjungit tillsammans med ABBA, säger Birgit.
Under 70- och 80-talet spelade Olga med gruppen Hafvsbandet, en gammaldansorkester som hon bildade 1976. Bandet bestod av Birgit "Rock-Olga" Magnusson, Lars-Christer Magnusson, Karl-Arne Olsson och Bo Björn. Bandet som höll hög klass, deltog 1985 i SM i gammeldansmusik, och slutade på en andraplats. Olga hade lagt på sig några extra kilon och 1962 ställde hon upp i en bantningsgrupp och rekordbantade, en tävling, som också den väckte medias intresse.
År 2005, när Birgit fyllde 65 år, kunde hon blicka tillbaka på minst sagt blandad karriär. Hon har varit mentalvårdare, traversförare, hemsyster och kapellmästare. Men det är som rocksångerska publiken känner henne bäst. Birgit, "Rock-Olga", var Sveriges okrönta rockdrottning i cirka fem decennier och är evigt förknippad med Paul Ankas rockhit från 1957, – "What have you done to me".
Olga har i en intervju sagt att "Det spelar ingen roll om jag är på en festplats eller på ett ålderdomshem. Så fort jag visar mig måste jag sjunga melodin "What have you…berättar Birgit. "Så har det varit sedan 1958 då jag jobbade som mentalskötare på Ulleråkers Sjukhus i Uppsala, där jag larvade mig lite med gitarren".
Den musikaliska utvecklingen, om man nu ska kalla den utveckling, har gått mot allt fler yvigare gester och mer teknik. Birgit säger att allt det nya har jag inte tagit till mig. Rapp klarar jag inte. Jag tycker att Rapp är en musiklös svada av ord, som man inte kan stampa takten till. Rapparen är nog duktig som hinner få ur sig en massa ord men min hjärna hinner inte med. Tacka vet jag Glenn Miller och Vikingarna, tycker Olga som älskar att sjunga ROCK.
Lite Rockhistoria
Det stora genomslaget för rockmusiken i Sverige kom 1955 bland annat med filmen "Vänd dem inte ryggen" med melodin "Rock Around the Clock" som blev en världshit med Bill Haleys orkester.
Rader av Rockkungar och Rockdrottningar dök upp, från i första hand Amerika och England. Till exempel Elvis Presley, Chuck Berry, Bo Diddley, Carl Perkins, Little Richard, Buddy Holly och Fats Domino och inte minst Tommy Steel. I Sverige uppstod en kamp mellan Tommy och Elvis. Kampen gällde vilken, som var bäst. (själv lade författaren sin röst på Tommy Steel.) Rockmusik, eller rock, är en av den moderna tidens viktigaste musikaliska och populärkulturella rörelser. Den omfattar i dag ett stort spann av olika musikgenrer, ofta förknippade med tidsepoker och kulturella identiteter i form av mode, film, litteratur, konst med mera.
Sverige var inte sämre än att vi på 50-60-talet kom med egna Rockkungar och Drottningar. Mängder av artister från olika landsändar, gjorde karriär med speciella kläder och musikstilar. Ett exempel var Sven Gösta Jonsson eller "Den rockande samen" som hans artistnamn var, är ett exempel på hur han utnyttjade sin härkomst från en lapp by i Västerbotten. En riktig Rockhöjdare var Birgit Jacobsson eller "Rock-Olga", som hon kallades. Ett tag reste hon med pastor Målle Lindberg på turné, men från 1969 blev det mest gammeldansmusik.
1978 var Rock-Olga med i TV-programmet "Härifrån till 50-talet" och tio år senare ställde hon upp i jubileumsshowen "Svensk Rock´n Roll 30 år på Tyrol".
Den 8 maj 2010 stod Rock-Olga inför en stor publik på Tyrolens scen på Gröna Lund. Tveksamt ställde hon upp, med hög feber och ett litet sår på en tå. Men Rock-Olga var en kämpe. Hennes krämpor var dock av sådan svår art att de tyvärr blev slutet på hennes karriär. Showen måste avbrytas för Rock-Olga var allvarligt sjuk.
Publiken blev besviken, för Olga var Sveriges första kvinnliga Rockdrottning och att inte få se och höra henne sjunga, skapade nästan panik. Media som fanns på plats för att rapportera kunde endast meddela att showen blev inställd. 10 juni avled hon efter att legat nedsövd med en svårartad lunginflammation och dessutom kämpat mot blodförgiftning, som spridit sig i hela kroppen. Hennes man, Lars-Christer Magnusson, berättade att Olga ville stå på scenen tills hon trillade av, och så kan man nästan säga att hon gjorde. Hon fick all tänkbar hjälp och vård men tyvärr…
Birgit avled 10 juni 2010 vid 70 års ålder.
Så minns kollegorna Birgit Jacobsson ”ROCK-OLGA”
KARL-GERHARD "LITTLE GERHARD" LUNDQVIST
Hon var min vän och kollega i över femtio år. Vi jobbade på samma grammofonbolag och när hon korades till rockdrottning i "Timmen Tumba" gav jag henne "What you’ve done to me" och den hade hon som ledmotiv i alla år. Vi kände varandra så väl. Hon var en kolossalt trevlig människa. Så jordnära.
LEIF "BURKEN" BJÖRKLUND
Mina tankar går först och främst till hennes man Lars-Christer. Rock-Olga var en otrolig publikfriare och hade en jättefin kontakt med sin publik. Vi var kollegor och vänner, men också konkurrenter på ett sätt. Det är verkligen en epok som har gått vidare.
RAGNAR "ROCK-RAGGE" NYGREN
Vi har varit vänner och kollegor i alla år. Det är en fruktansvärd sorg och saknad för oss, som jobbade med henne. Vi fick hopp om att det skulle gå bra för någon vecka sedan, så det här kom väldigt oväntat.
BORIS "ROCK-BORIS" LINDQVIST
Vi var goda vänner och har kändt varandra sedan 1957. Vi har haft jätteroligt ihop. Det är en stor förlust. Hon skickade mig ett sms innan hon skulle till Kanarieöarna. Hon har alltid haft tid för sina vänner och varit glad och positiv och tagit publiken bra.
- Tack Birgit, du och artister med samma hjärta för rockmusik, har öppnat våra dörrar, fönster och öron för modern rock. Vi som var unga på 50-talet har tack vare ambassadörer som du lärt oss att förstå och uppskatta glädjen i rockmusiken.
2014-10-15 Willy Läth