Sibylla Gustafsson kör Gruvrundan

För några veckor sedan avgjordes rallyt Gruvrundan, som arrangeras av Åtvidabergs Motorklubb.

Sibylla Gustafsson boendes i småländska Stockaryd men medlem i Åtvidabergs Motorklubb blev tillfrågad om hon ville komma och köra rallyt med sin SAAB. Det gällde den blåa tvåtaktaren från 1961 som hon kört med i Midnattssolsrallyt sedan 2008. Den har körts i regularityklassen, där det gäller att hålla en given snitthastighet på specialsträckorna.

Klart att jag ville köra rallyt

Säger Sibylla. - Jag är ju uppvuxen i Åtvidaberg och har varit ute och tittat på rallyt flera gånger när man bodde i Åtvidaberg. Det kändes hedersamt att ”min motorklubb” valde just mig och min bil till att vara VIP-bil. Det blev ett uppdrag som togs på största allvar. Är det VIP-bilar med i rally brukar de köra först och utan tävlan. Så även här.

- Jag valde min systerson Daniel AX till kartläsare, en kille på 20 år som varit med och mekat åt mig på Midnattssolsrallyt och har ett stort motorintresse. Han fick lite snabba instruktioner hur en Haldatrip och de gamla tidtagaruren fungerar och hur han skulle läsa Roadbooken. Ett uppdrag han gjorde med den äran. Vi körde inte fel en enda gång, vi höll tiderna mellan sträckorna. Han lotsade mig rätt även inne på sträckorna, tiderna på sträckorna slogs nog av en hel del av de ”riktiga rallyförarna”.

- Naturligtvis var vi tidsenligt klädda och med gamla hederliga hjälmar på huvudet. Det var både krokigt och lurigt ute på vissa av sträckorna, till exempel så var tredje sträckan väldigt hal med standarddäcken som sitter på bilen. Men det var roliga sträckor. Nu kanske en del undrar varför sambon Lasse Björk inte åkte med som kartläsare åt mig? Jo, han var kartläsare åt Johnny Johnsson som körde en Grupp H Golf.

Åtvidabergs Motorklubb

Åtvidabergs Motorklubb bildades 1967 och Gruvrundan är ett ”rally för bilar”, årets rally var ca 167 km långt varav ca 58 km fördelade på 5 specialsträckor. Rallyt var deltävling för svenska rallycupen, Suzuki 1300 rallycupen och Rallyklassikerna samt FM/DM för Östergötland. Deltagarantalet var begränsat till 200 startande, det kom 178 till start och 136 av dem gick i mål. Totalsegrare blev Eric Johansson SMK Nyköping, 2:a Jimmy Ollson Storfors Mk, 3:a Johan Karlsson Tjust Mk.

Sibylla Gustafsson

Spoca 2012-10-31

Andra har även läst

BILDMUSEET - Bilbyggarentusiasterna.

WEBBUTIKEN - Snygga tavlor.

1980- TALET- Högkonjukturen sätter fart på Sverige.

Artiklar presenteras av

Idamex

START

BILDMUSEET

1200 unika och intressanta bilder som dokumenterar vår motorhistoria

In english

Now 135 pictures in the museum

WEBBUTIKEN

Snygga svartvita posters, prints och tavlor online

ARTIKLAR

Fotografi, vintage och motorsport

Följ oss i sociala medier

Spoca edition vackra tavlor online, webshop där fotokonst med vintagemotiv skiftar från racing till spännande design, ljus och arkitektur. Om du älskar att dekorera hem, arbetsplatser eller offentligmiljö så finner du inspiration här.

Facebook Spoca vintage

Facebook Spoca edition

Facebook Comfort Racing

Instagram