Alla grabbars dröm

Denna PV byggdes på 1960- talet efter dåtidens mode och drömmar. V8 motor, flippfront, avhuggen bakdel, luftintag i bakskärmarna och en häftig lack. Ett riktigt snyggt och konstnärligt bygge som står sig än i dag. Det fanns gott om Volvo PV i Sverige och många drömde om att ersätta den fyrcylindriga motorn till en V8.

Åke Liljeqvist från Norrköping hjälpte till, Börje Linderström var konstnären och byggaren, Johnny Ericksson ägde bilen. Grabbarna jobbade på samma verkstad, så vad kunde gå fel.

V8 PVn

Foto: Åke Liljeqvist

Åke Liljeqvist berättar att V8 motorn sammanlänkades med en adapter till växellådan. Pedalstället fick bytas ut. Alla lister och handtag rensades bort och dörrarna öppnades med en switch i luftintaget. På grund av slarv blev det sjutton tvåor i första besiktningsprotokollet men bilen godkändes senare. Ett annat kul minne är att polisen stoppade denna V8 PV var den en kom. Bilen ställdes ut 1968 på Hot Rod Show i Marmorhallarna. Men här slutar historien, det finns ett rykte om att PVn kanske hamnade i Oskarshamn.

Åke söker mer historia om bilens fortsatta öde efter att den lämnat Norrköping. Kontakta redaktionen@spoca.se eller ring 073-053 22 84

Spoca 2017-05-12

2017-06-01. Jag heter Per Berglund och jag kan kanske bidra med en liten pusselbit angående V8-PV:n. Det kan hända att fronten fortarande lever, men att resten av bilen är borta för jag har sett en bild på en EPA med den där fronten. Jag kan t.o.m. ha bilden sparad någonstans.

Andra har även läst

BILDMUSEET - Bilbyggarentusiasterna.

WEBBUTIKEN - Snygga tavlor.

1980- TALET- Högkonjukturen sätter fart på Sverige.

Artiklar presenteras av

Idamex

START

BILDMUSEET

1200 unika och intressanta bilder som dokumenterar vår motorhistoria

In english

Now 135 pictures in the museum

WEBBUTIKEN

Snygga svartvita posters, prints och tavlor online

ARTIKLAR

Fotografi, vintage och motorsport

Följ oss i sociala medier

Spoca edition vackra tavlor online, webshop där fotokonst med vintagemotiv skiftar från racing till spännande design, ljus och arkitektur. Om du älskar att dekorera hem, arbetsplatser eller offentligmiljö så finner du inspiration här.

Facebook Spoca vintage

Facebook Spoca edition

Facebook Comfort Racing

Instagram