Den nyfikna polisen

Första gången jag lägger märke till den anonyma bilen bakom oss är på Roslagsvägen i höjd med Frescati. Är det bara en tillfällighet? Vi skruvar på oss i de smala Easy Rider stolarna, det hela känns något olustigt. Jag greppar den lilla läderratten lite hårdare och svänger av mot Lill-Jansskogen. En hastig titt i backspegeln, följer bilen efter oss?

Året är 1974, kompisen Uffe och jag har varit ute i Djursholm och hämtat min folka. Vi har berättat om den tidigare här på Spoca. men kort sagt så är det en ombyggd VW 1500 från 1968. Motorn är trimmad och ljuddämparen rensad så sången är det inget fel på. Breda skärmar och fälgar med racingdäck, sänkt framvagn och mörka rutor. Onekligen så drog bilen till sig en viss uppmärksamhet. Det var jag van vid.

Det knakar i karossen, farten är för hög när vi svänger in på Björnnäsvägen. Bilen studsar nästan fram, jag tittar på Uffe. Är han kvar? Nä jag tror inte det säger Uffe. Jag lättar på gaspedalen och vi tar oss fram på småvägar, förbi Sophiahemmet och in på Östermalm. Vi börjar slappna av och bestämmer att skolböckerna måste hämtas på Östra Real.

Den nyfikna polisen

Plötsligt dyker den anonyma bilen upp igen, nu ligger han mycket närmare. Det här är ju löjligt! Vi har inte gjort något fel? Vi tar oss vidare, Karlavägen, Artillerigatan, Östermalmsgatan och in på Östra Real, visserligen lärarnas privata parkeringsplatser, men det här måste få ett slut. Vi sitter kvar i bilen. En mycket arg person kommer farande från ingenstans, han rycker i dörrhandtagen och försöker titta in i bilen genom de färgade rutorna.

Efter en stund har mannen lugnat ner sig och vi kliver ur bilen. Han säger sig var polis och vi blir utskällda efter noter. Så här mörka bilrutor är förbjudet att ha och breda fälgar är en styggelse säger polisen samtidigt som han tar ett kliv in i de 10 tum breda aluminiumfälgarna.

Lika snabbt som han dök upp så är han plötsligt borta och det enda vi hör är "stöter jag på er igen så kan jag lova att ni inte kommer lika lättvindigt undan". Lite knäsvaga bestämmer vi oss för att lämna bilen och hämta den senare framåt kvällen.

Taggar: Året är 1973 och vi kör in "bubblan" till Hot Rod Show | Historien om rikets mest bredaxlade Bubbla

2015-01-15

Andra har även läst

BILDMUSEET - Bilbyggarentusiasterna.

WEBBUTIKEN - Snygga tavlor.

1980- TALET- Högkonjukturen sätter fart på Sverige.

Artiklar presenteras av

Idamex

START

BILDMUSEET

1200 unika och intressanta bilder som dokumenterar vår motorhistoria

In english

Now 135 pictures in the museum

WEBBUTIKEN

Snygga svartvita posters, prints och tavlor online

ARTIKLAR

Fotografi, vintage och motorsport

Följ oss i sociala medier

Spoca edition vackra tavlor online, webshop där fotokonst med vintagemotiv skiftar från racing till spännande design, ljus och arkitektur. Om du älskar att dekorera hem, arbetsplatser eller offentligmiljö så finner du inspiration här.

Facebook Spoca vintage

Facebook Spoca edition

Facebook Comfort Racing

Instagram