Året är 1973 och vi kör in "bubblan" till Hot Rod Show

2011-10-06 Bilen sladdar fram, mörkret har lagt sig över gatorna, i radion spelas Vem kan segla förutan vind av Lee Hazlewood och Nina Lizell. Vi är nu på väg från garaget i Djursholm, det är mitt i vintern, tur att dom smala besiktningshjulen sitter på. Färden går mot centrala Stockholm, närmare bestämt Marmorhallarna på Birger Jarlsgatan.

Under sportlovsveckan arrangerar Picko Troberg och Bo "Gamen" Sandberg Hot Rod Show här och "bubblan" som precis har kommit från lack ska nu ställas ut, det har varit bråda dagar att få den klar till showen. När vi kommer fram till Marmorhallarna letar vi oss in på Grev Turegatan för att köra upp på rampen till den övre våningen. Vi skymtar, Anders Lakes fina Trike, Hazze Fromms Pierre Robert/Funny Capri och Bengt Björkmans Ford 32 cab. Så häftigt! Väl uppe på övre planet tvättar vi av folkan och de breda aluminiumfälgarna med racingdäcken åker på.

Vi rullar in bilen på sin plats, nummer 43. Lars-Åke och jag går sen en sväng och kollar in övriga utställare, vi fastnar framför Stig Sinclairs fina Ford de Luxe cabriolet från 1939, den är lackerad i havanna brunt och instrumentbrädan är ombyggd med mätare från Volvo P1800.

Det har verkligen blivit populärt att bygga trehjuliga motorcyklar, Trikes, vi fastnar framför Maud Torngrens Trike med 1200 cc VW motor och dubbla förgasare, Colorods projekt "Trans Am" med Porsche 911s motor, Anders Lakes Trike som förra året vann första pris i Mc chopperklassen och Pink Panter Trike med Corvair 100 hk motor. Tänk att få se dessa Trikes åkande på bakhjulen!

Ja det är något visst med Hot Rod utställningen, spännande bilar, breda fälgar, mycket krom, snygga lackeringar i metallick eller flake, stora V8 motorer och en stor framtidstro. Kan det bli bättre än så här.

På nedre våningen hälsar vi på Enköpingsgänget, Staffan Runhag och Per Johansson. Staffan ställer ut sin fina Ford pickup från 1947 och Per sin Ford från 1939. Grabbarna har precis varit uppe och tittat på "bubblan". Vi får idel beröm.

Företag som Tomas Tamm AB, Rogers Custom, Hansen Racing, American Accessories, motortidningen Colorod, Mennen, Comfort Racing, Bug Enterprises, Svennes Shop, Minicars, Grossistlagret, Autoplast, Model Auto Supply, Golbe är representerade här.

Prisutdelningen är på fredag och 31 priser har flugits hit från USA, de delas ut tillsammans med 16900 kronor i prispengar.

"Bubblan" är en VW 1500 från 1968, sänkt fram, trimmad motor, breddade stänkskärmar, breda Ansen fälgar med racingdäck, helt svart inredning och lackerad i grön metallicklack från Renault.

Det börjar bli sent på fredagskvällen och i morgon öppnar Hot Rod utställningen, vi beger oss nu hem.

En tidsresa

En tidsresa tillbaka till 1973, Klas Sjöberg var ägare och byggare av "bubblan" och Lars-Åke Sols hjälpte till den här dagen.

Taggar: Den nyfikna polisen | Historien om rikets mest bredaxlade Bubbla

Spoca | 2011-10-06

Andra har även läst

BILDMUSEET - Bilbyggarentusiasterna.

WEBBUTIKEN - Snygga tavlor.

1980- TALET- Högkonjukturen sätter fart på Sverige.

Artiklar presenteras av

Idamex