Ostermans Marmorhallar

Har du någon gång kommit tillbaka till en plats där du var för länge sedan? Vi är på Östermalm i Stockholm och som av en händelse går vi Grev Turegatan ner. Korsar Humlegårdsgatan, förbi Sturegallerian och plötsligt står vi utanför Grev Turegatan 5, tittandes in i fönstren till det som är kvar av Marmorhallarna.

Ostermans Marmorhallar

Bottenvåningen och första våningen med den vackra kopparinramningen av fönstren användes som utställningshallar. Andra-, tredje- och fjärde- våningen garage och verkstäder. Högst upp fanns det lägenheter till personalen och en tennisbana.

Här sålde Hans Osterman AB under 1920- till 1960- talet bilar i Europas elegantaste och kanske största bilförsäljningshall. Senare används lokalerna för mässor som Allt för sjön, Sportvagnen & Vi (startade här 1961) och Hot Rod Show (startade här 1965).

Vi går vidare, till vänster om de stora skyltfönstren där Nynäs macken låg en gång i tiden börjar rampen upp till de andra våningarna. Vågar vi? Nyfikenheten tar överhand, det är tyst och ödsligt så här tidigt på morgonen.

En bit upp på rampen går en avstickare in till högar och andra våningen, tyvärr är garagedörren stängd men det var här vi kom åkandes 1973 när bilen ställdes ut på Hot Rod Show. Jag går tillbaka och vi tar oss vidare upp till våning tre och fyra. Undrar om den "moderna service- och verkstadsanläggningen" låg här? Vi upptäcker det lilla kontoret över rampen och njuter av ljusinsläppet via de vackra fönsterbågarna.

Ostermans Marmorhallar Ostermans Marmorhallar

Ostermans Marmorhallar

Det är något märkligt med äldre garage, kakel på väggarna, små betongavsatser och gamla fina smidda järnräcken. Här andas motorhistoria.

Tillbaka ut på Grev Turegatan, här viker vi runt hörnet till Birger Jarlsgatan 18, entrén till Marmorhallarna. Vi möts av den vackert gröna Kolmårdsmarmorn och en marmortavla med dikten "Jag är hastigheten, dirigerad av den mänskliga viljan......". Vi går fram ett tjugotal meter, här stod biljettkassorna när det anordnades utställningar. Ofta var det flickvänner eller föräldrar som fick rycka in och köerna ringlade ibland ända ut på Birger Jarlsgatan.

Ostermans Marmorhallar

2015-10-15

Mer information eller rättelse, om du har mer information, rättelse, foton eller annan information. Skicka ett mejl till redaktionen@spoca.se så att vi kan lägga till det.

Andra har även läst

BILDMUSEET - Bilbyggarentusiasterna.

WEBBUTIKEN - Snygga tavlor.

1980- TALET- Högkonjukturen sätter fart på Sverige.

Artiklar presenteras av

Idamex

START

BILDMUSEET

1200 unika och intressanta bilder som dokumenterar vår motorhistoria

In english

Now 135 pictures in the museum

WEBBUTIKEN

Snygga svartvita posters, prints och tavlor online

ARTIKLAR

Fotografi, vintage och motorsport

Följ oss i sociala medier

Spoca edition vackra tavlor online, webshop där fotokonst med vintagemotiv skiftar från racing till spännande design, ljus och arkitektur. Om du älskar att dekorera hem, arbetsplatser eller offentligmiljö så finner du inspiration här.

Facebook Spoca vintage

Facebook Spoca edition

Facebook Comfort Racing

Instagram