Renault R8 Gordini

Några axplock kring den fina rallybilen Renault R8 Gordini

Jag var utanför Östersund på Grytans skjutfält för att kolla Jämt Rallyt. Jag stod och kollade in de stora grabbarna och såg längre ned i programmet att snart skulle det komma en tjej i en R8 Gordini. Jag tänkte att då får jag en välbehövlig paus efter grabbarnas hissnande framfart på de torra vägarna denna sköna sommardag.

Men det skulle inte bli någon paus, tvärtom. Ett underbart vrål hördes borta i skogen och så kom Sylvia Österberg med en väl så hög fart som de manliga konkurrenterna. En lång backe utför avslutades med en smal bro och samtidigt svängde vägen till höger. Jag såg en liten kvinna i bilen med en stor hjälm. Sylvia ställe upp “Råttan” med en rejäl bred sladd före bron och jag var säkert inte den ende som tänkte att hon klarar inte broräcket. När dammet lagt sig och det mesta av sanden avlägsnats ur ögonvrån var hon på väg ur synhåll. Bilen och broräcket var hela och en spontan applåd bröt ut! Sylvia en skarp chaufför i en toppbil!

Vid ett annat tillfälle kom Sputnik Källström även han i den blåa Renaulten på rally i Östersund. På det militära övningsområdet I5, fanns det många vägar som lämpade sig utmärkt för rally. Han hasade med framhjulen i lös gruset i en skarp vänsterböj men bakhjulen snurrade desto mera. Harry Källström var ju bilskollärare från Södertälje och bildade även “skola” i rally med sin västerbromsteknik.

Jag tror att Renault stallet hade särskilt ljudliga bilar. Bernth Jansson stod och tankade sin kärra vid en BP mack på Rådhusgatan i Östersund. När han var klar och skulle åka iväg skallrade fönstren i en gammal kåk intill. Var det månne tre tums rör där bak som orsakade detta fina rallyrys? Jag hade en kompis på Frösön Kurt Lundström som var en glad rallyamatör, och en fin Renault hade även han. Vid tillfälle åkte jag med honom över Frösöbron, och på den tiden var 100 km/tim en avsevärd fart ( obs fartgräns 50!!) och dessutom på tvåans växel. Bron följde på den tiden nära vattenlinjen och med de häftiga ljudet blev det en dov knall mot vattnet.

Frösöborna var dock vana vid buller från sjön eftersom “Spökis” Andersson körde sitt turistflyg över Storsjö bygderna och startade och landade på Storsjön!

Stig Andersson, Nyodlarvägen 4, 743 82 Bälinge.

Bild från Jämt Rallyt 1967. Harry Sputnick Källström

Mer information eller rättelse, om du har mer information, rättelse, foton eller annan information om R8 Gordini. Skicka ett mejl till redaktionen@spoca.se så att vi kan lägga till det.

2016-02-17

Andra har även läst

BILDMUSEET - Bilbyggarentusiasterna.

WEBBUTIKEN - Snygga tavlor.

1980- TALET- Högkonjukturen sätter fart på Sverige.

Artiklar presenteras av

Idamex

START

BILDMUSEET

1200 unika och intressanta bilder som dokumenterar vår motorhistoria

In english

Now 135 pictures in the museum

WEBBUTIKEN

Snygga svartvita posters, prints och tavlor online

ARTIKLAR

Fotografi, vintage och motorsport

Följ oss i sociala medier

Spoca edition vackra tavlor online, webshop där fotokonst med vintagemotiv skiftar från racing till spännande design, ljus och arkitektur. Om du älskar att dekorera hem, arbetsplatser eller offentligmiljö så finner du inspiration här.

Facebook Spoca vintage

Facebook Spoca edition

Facebook Comfort Racing

Instagram