Året är 1972 och Hot Rod Show börjar närma sig

Det är en kall höstdag, vi smyger ner i källaren på Valhallavägen 129 i Stockholm. Närmare bestämt är vi på väg till tvättstugan och jag har kommit över några burkar Wrinkle Finish från Comfort Racing. Vi har under några veckor noggrant studerat anslagstavlan med lediga tvättider och idag är första dagen som tvättstugan är ledig. Nu ska det målas och torkskåpet kommer nog väl till pass.

Uffe frågar efter en stund. - Tror du att vi får hålla till här? Det blir tyst en stund. Nä kanske inte......

Wrinkle Finish

Vi läser på bruksanvisningen, Wrinkle Finish ger en frostig yta. Bör ej användas på större ytor än tex. instrumentbrädor, motordetaljer etc. Lacka först ett fylligt skikt med horisontal rörelse på sprayflaskan. Vänta 3 minuter innan du lägger det andra skiktet med vertikal upp och ned rörelse på sprayflaskan. Om ett tredje skikt anses nödvändigt, vänta ytterligare 3 min och för då sprayflaskan i en diagonal upp och ned rörelse.

"Wrinkle" ytan uppträder 20 min - 12 tim efter avslutad målning beroende på temperatur och luftfuktighet. Torkprocessen kan påskyndas genom att försiktigt använda värmelampa eller hårtork.

Det låter inte så svårt, Uffe lägger upp handfacksluckan och gallren som ska sitta runt hastighetsmätaren på en tidning på träbänken i tvättstugan. - Tror du att att det räcker med en tidning? - Absolut det är inga problem! Nu ska det skapas en härlig "wrinkle" yta på plåtbitarna. Burkarna skakas och vi börjar spraya, färgen flödar ut, fint blir det, alla bitarna ska få sin beskärda del av färg. Efter en stund ser det bra ut och snabbt in i torkskåpet som nu har en behaglig värme.

Nöjda med resultatet tittar vi oss nyfiket omkring, konstigt allt ser annorlunda ut, grått, som en Öststatsfilm. Uffe drar fingret över tvättmaskinen. Hela tvättstugan är klädd med en svag blyertsgrå färg.

Berättat av Klas Sjöberg och Ulf Stenberg 2013-11-14

Fakta: Wrinkle Finish importerades av VHT och fanns i färgerna svart, orange, gul, röd och grå. Priset var 20 kronor 1977.

Taggar: Året är 1973 och vi kör in "bubblan" till Hot Rod Show | Historien om rikets mest bredaxlade Bubbla | Comfort Racing

Andra har även läst

BILDMUSEET - Bilbyggarentusiasterna.

WEBBUTIKEN - Snygga tavlor.

1980- TALET- Högkonjukturen sätter fart på Sverige.

Artiklar presenteras av

Idamex

START

BILDMUSEET

1200 unika och intressanta bilder som dokumenterar vår motorhistoria

In english

Now 135 pictures in the museum

WEBBUTIKEN

Snygga svartvita posters, prints och tavlor online

ARTIKLAR

Fotografi, vintage och motorsport

Följ oss i sociala medier

Spoca edition vackra tavlor online, webshop där fotokonst med vintagemotiv skiftar från racing till spännande design, ljus och arkitektur. Om du älskar att dekorera hem, arbetsplatser eller offentligmiljö så finner du inspiration här.

Facebook Spoca vintage

Facebook Spoca edition

Facebook Comfort Racing

Instagram