Intressanta adresser

I mitten av 1960- talet dök dom upp, biltillbehörsföretagen som sålde trimdelar, rattar, fälgar, växelspaksknoppar m.m. För er som inte var med då kan vi berätta att dåtidens vardagsbilar ofta var motorsvaga, utrustade med smala stålfälgar och en stor ratt med en tunn krans klädd i bakelit.

Suget efter tuffa tillbehör bland motorintresserad ungdom var enormt. Högst upp på listan stod läderratten följt av bredare fälgar och GT- stolar. Extraljus fram som Marchal eller Hella var även hett eftertraktat.

Bosse Lindman beskriver den här tiden på ett bra sätt

Hej! Trevligt initiativ med serien om trimnings och tillbehörsföretagen. Minns när man andra halvan 70-tal och tidigt 80-tal tog en lördagsstripp till Stockholm när löningen kommit för att shoppa grejor till både gatbil och tävlingsbil. Och så klart lika mycket för att få inspiration och tjata lite med likassinade. För mig som bodde i Linköping fanns ju Biltema, på hemmaplan, först i källaren på Vistvägen, sedan i nya stora bygget vid norra infarten- Biltema hade ju från början en hel del kul även för oss mer aktiva bildårar. Men med åren blev det ju mindre och mindre av grejor som var intressanta för oss lite mer bilintresserade. Så redan mitten 70-tal var det nästan tradition att åka upp då och då en lördagmorgon till Huvudstaden för inköp av tävlingsbitar och annat kul, ibland kanske bara fönstershoppande. Första anhalten var alltid ”Janssons Frestelse” i Vagnhärad där en fika och en macka med kall hamburgare var det stående inslaget innan man stannade till i centrala Södertälje hos Håkan Sandin på Trend. Minns inte var gatan hette, Storgatan kanske? Sedan så blev det visit hos Comfort Racing, som jag minns det på Surbrunnsgatan, men också Sveavägen lite senare. Sedan så var ett besök hos Rolle och Sussi Blom och deras medarbetare Berra Lööw på Ronwill Speedshop obligatoriskt. Skånegatan 83 var och är för mig den mest klassiska adressen hos huvudstadens trimföretag. Med plånboken tom och bilen full av kul prylar, var det bara att avrunda dagen med en pizza på någon av stadens många hak, innan hemfärden anträddes med lördagkvällens aktiviteter i sikte. Ibland till garaget, ivrig att montera dagens inköp. Ibland för att hinna hem till det lokala nöjeslivets glam och galej. Härliga minnen… Mvh Bosse Lindman

Intressanta adresser

Taxikartan utgiven 1959 av Taxi Trafikförening U.P.A.

Under ett halvår kan du följa med oss runt i Stockholm på jakten efter dåtidens biltillbehörsföretag. Läs även mer här.

Vi börjar på Kungsholmen som är en ö norr om Riddarfjärden.

1. Leufvéns på Kungsgatan 79, en speedshop som startades av Olle Leufvén. Första butiken låg på Sveavägen 107 där senare Comfort Racing flyttar in.

2. Comfort Racing startar sin verksamhet 1966 på Chapmansgatan 4. Hasse Nyström bodde runt hörnet så det var praktiskt.

Intressanta adresser

Taxikartan utgiven 1959 av Taxi Trafikförening U.P.A.

Vi tar oss vidare över till Vasastaden, läs även I händelsernas centrum.

3. I slutet av 1960- talet flyttar Comfort Racing till Surbrunnsgatan 35, hörnan Döbelnsgatan och Surbrunnsgatan. Hasse Nyström har kommit över ett gammalt bageri där ägaren har insjuknat.

4. Några år senare öppnar Comfort Racing en butik till på den legendariska adressen Sveavägen 107. Här låg tidigare Leuvéns Racing.

5. Comfort Custom öppnar 1977 butik på Surbrunnsgatan 46. "En specialbutik för dig som åker USA-bil".

6. Axbil´s butik låg på Luntmakargatan 85, det enorma lagret fanns några trappseg ner i butiken. När ägaren blev gammal så var det ingen som hittade bland hyllorna.

7. Kafé Cupido på Roslagsgatan 6, där höll Road Devils till.

8. Hansen Racing huserar 1967 och 1968 på Östermalmsgatan för att 1969 flytta till Valhallavägen 176.

Mer information eller rättelse, om du har mer information, rättelse, foton eller annan information. Skicka ett mejl till redaktionen@spoca.se så att vi kan lägga till det.

Andra har även läst

BILDMUSEET - Bilbyggarentusiasterna.

WEBBUTIKEN - Snygga tavlor.

1980- TALET- Högkonjukturen sätter fart på Sverige.

Artiklar presenteras av

Idamex

START

BILDMUSEET

1200 unika och intressanta bilder som dokumenterar vår motorhistoria

In english

Now 135 pictures in the museum

WEBBUTIKEN

Snygga svartvita posters, prints och tavlor online

ARTIKLAR

Fotografi, vintage och motorsport

Följ oss i sociala medier

Spoca edition vackra tavlor online, webshop där fotokonst med vintagemotiv skiftar från racing till spännande design, ljus och arkitektur. Om du älskar att dekorera hem, arbetsplatser eller offentligmiljö så finner du inspiration här.

Facebook Spoca vintage

Facebook Spoca edition

Facebook Comfort Racing

Instagram