I händelsernas centrum

Odengatan

Ett kafé på Odengatan i Stockholm, mellan Döbelnsgatan och Tulegatan. Några sittplatser ute, lite trendigt folk. Jag smyger ner vid ett litet bord, Kaffe latten ser inbjudande ut.

Jag tjuvlyssnar på diskussionen vid grannbordet, bostadsrättspriserna i Stockholm disskuteras, mannen vill köpa och kvinnan avvakta. Efter en stund blir det tråkigt och tankarna börjar fara iväg åt annat håll.

Här hängde vi ofta. Det var som ett motorkluster för bilintresserade. Runt hörnet in på Döbelnsgatan i hörnan Surbrunnsgatan flyttade Comfort Racing in 1970-71. Hasse hade kommit över ett gammalt kafé och bageri, fullt med kackerlackor. Tvärs över gatan in på Luntmakargatan låg Axbil, lokalen såg liten ut men lagret var enormt, det mesta fanns där.

Några år senare öppnar Comfort Racing en butik till på Sveavägen. Lite senare köper Hasse lokalen bredvid av Alice Babs make och slår ihop båda butikerna till en med den välkända adressen Sveavägen 107. Jag kommer ihåg en kompis som åkte Renault Gordini, läderratten var inköpt dagen innan, men rattnavet glappade och satt löst. Jag möter honom på lördag förmiddag utanför butiken och med ratten i handen. Har du kört hit frågar jag? Ja men det var jobbigt att styra svarar han.

I kvarteret bakom Comfort Racings butik, på Hagagatan låg en kulle upp mot Hamburgerbryggeriet, där träffade jag Bo "Gamen" Sandberg 1973, Gamen och Picko Troberg arrangerade "Hotten" i Marmorhallarna och min VW-bubbla väntade på lackering. Men inget hände, lackfirman hade tröttnat. Det hela slutar med att vi går upp till Frittes Billack i Hamburgerbryggeriet och med Gamens hjälp bokas en tid för lack och Folkan godkänns för att vara med på Hot Rod Show.

På Sveavägen åt andra hållet öppnar McDonald´s sin andra butik i Sverige. Comfort Custom öppnar 1977 butik i hörnan Sveavägen och Surbrunnsgatan, där fanns allt för Amerikanska bilar. Men det starkaste minnet är nog när Gamen kommer åkande på sin Trike "Monsieur de Paris" med Porsche 1600 motor, målet var Cupan bara femtio meter bort på Roslagsgatan.

2015-09-16 Tack för kaffet.

Mer information eller rättelse, om du har mer information, rättelse, foton eller annan information. Skicka ett mejl till redaktionen@spoca.se så att vi kan lägga till det.

Andra har även läst

BILDMUSEET - Bilbyggarentusiasterna.

WEBBUTIKEN - Axelini Prau.

1980- TALET- Högkonjukturen sätter fart på Sverige.

Artiklar presenteras av

Idamex